Ga naar Content
Noord-Holland

Coentunnel zo'n honderd keer per maand dicht door te hoge vrachtwagens

5 januari 2018, 11.50 uur · Aangepast 5 januari 2018, 18.12 uur
Door: · Foto: Rijkswaterstaat

AMSTERDAM (AT5) De slagbomen van de Coentunnel zijn afgelopen jaar gemiddeld honderd keer per maand naar beneden gegaan om te voorkomen dat een te hoge vrachtwagen klem kwam te zitten. Dit veroorzaakt veel oponthoud.

In de eerste elf maanden van 2017 zouden er al 1.093 meldingen binnen zijn gekomen, meldt De Telegraaf. In heel 2016 kwamen er 1.185 meldingen binnen. De woordvoerder van Rijkswaterstaat, Natasja Keijzer, is toch niet ontevreden met deze cijfers. "We zien een toename van 8 procent van verkeersintensiteit van de Coentunnel, dus eigenlijk mag je constateren dat er sprake is van een afname." 

Flinke boete
De Eerste Coentunnel is een van de laagste snelwegtunnels van Nederland en heeft gemiddeld 150.000 gebruikers per dag. Hier vinden dan ook de meeste opstoppingen plaats. De doorrijhoogte is 4.21 meter en de Europese norm voor vrachtwagens is een maximale laadhoogte van 4.00 meter. Toch hebben gemiddeld 100 chauffeurs per maand hier lak aan en rijden gewoon door.

Lees ook: Problemen bij Coentunnel houden aan: gemiddeld drie keer per dag dicht

NH Nieuws deed vorig jaar ook een meting over de stilstaande vrachtwagen over het jaar 2016. Uit onze bevindingen bleek dat het toen gemiddeld drie keer per dag fout ging bij de Coentunnel. Binnen de politiek waren de kritieken over de problemen met de Coentunnel niet mals. 

Waarschuwing
De tunnel wordt beschermd met een meter. Wanneer een vrachtwagen hoger is dan de maximale hoogte, wordt er een waarschuwing gegeven. Rijdt de chauffeur toch door, gaan de slagbomen dicht. Dit kan de bestuurder duur komen te staan. Zo'n boete kan oplopen tot duizenden euro's.

Lees ook: Te hoge vrachtwagens voor de Coentunnel bijna nooit beboet

De pakkans lijkt echter vrij klein. Uit een in 2016 door NH uitgevoerd onderzoek bleek dat slechts vier procent van de chauffeurs met te hoge vrachtwagens een bekeuring krijgt.