Ga naar Content

Te hoge vrachtwagens voor de Coentunnel bijna nooit beboet

AMSTERDAM Te hoge vrachtwagens bij de Coentunnel worden zelden beboet. Slechts een kleine vier procent van de chauffeurs krijgt een bekeuring. Dat blijkt uit onderzoek van NH.

Van verslaggevers Joost Lammers en Maarten Edelenbosch

Uit cijfers bleek eerder al dat de Coentunnel in 2015 maar liefst 1249 keer op slot ging vanwege een te hoge vrachtwagen. Toch werden er uiteindelijk maar 49 vrachtwagens bekeurd, blijkt nu uit gegevens van Centraal Justitieel Incassobureau in handen van NH. 

Lees ook: Problemen Coentunnel nog steeds niet opgelost: ruim 1200 afsluitingen door te hoge vrachtwagens

De VVD en D66 riepen minister Melanie Schultz van Haegen eerder al op het matje en pleitten voor maatregelen. Eén van die mogelijke maatregelen zou het uitdelen van meer bekeuringen zijn. Met boetes tussen de 700 en 900 euro zou dat een afschrikwekkend effect moeten hebben, dat heeft vooralsnog dus niet.

Lees ook: Tweede Kamer roept minister op het matje over vele afsluitingen Coentunnel

Rijkswaterstaat laat weten wel wat te zien in het plan om vaker te bekeuren. "Het is zaak dat alle chauffeurs zich aan de wettelijke maximale doorrijhoogte van 4 meter houden. Verbaliseren kan inderdaad een preventief effect hebben voor mogelijk toekomstige overtredingen", aldus een woordvoerder.

Opbollend zeil
Het grote verschil tussen het aantal stremmingen en het aantal daadwerkelijke bekeuringen kan volgens Rijkswaterstaat ook komen door andere factoren. "De oorzaak kan liggen aan een opbollend zeil, 'dansende' lading of een hevig verende vrachtwagen waardoor de vrachtwagen als te hoog wordt gedetecteerd maar dat feitelijk niet is."
Over hoeveel gevallen het gaat is onduidelijk.

Lees ook: Politiek over klein aantal boetes rondom Coentunnel: "Voorkomen en optreden"

Dat de minister ook vindt dat het aantal bekeuringen te laag is, blijkt uit het feit dat de politie vanaf nu prioriteit moet geven aan het beboeten van vrachtwagenchauffeurs met een te hoge lading. De politie heeft daarom via Facebook gewaarschuwd en gaat volgens het CJIB via Twitter melden als er boetes worden uitgedeeld. Volgens de betreffende politiedienst doet ze dat overigens al lang, zo schrijven ze in een tweet als reactie.

Volgens de politie zelf worden er geen aparte teams ingezet, maar is het controleren van de hoogte onderdeel van het werk van agenten die sinds kort extra worden ingezet om de transportsector te controleren.

Foto: ANP