Ga naar Content
Noord-Holland

Afschieten van damherten in Zandvoort mag doorgaan

20 december 2017, 11.25 uur · Aangepast 20 december 2017, 12.08 uur
Door: · Foto:

ZANDVOORT Na weken van commotie in Zandvoort is bekend gemaakt dat het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is toegestaan. De Raad van State heeft vandaag een uitspraak gedaan en de populatie herten moet worden teruggebracht naar 1.000.

De Raad van State heeft dit besluit genomen omdat het aantal damherten in het gebied sterk is toegenomen. In 2000 had de populatie nog een grote van 150 herten, in 2015 waren het er 3.765. Door de herten verdwijnen planten en andere dieren uit de Waterleidingduinen. Ook hoopt de Raad van State dat het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door damherten zo afneemt.

Lees ook: Hondenbezitters moeten damherten wegjagen uit straten Zandvoort: "Dit gaat niet werken"

In 2016 was het al toegestaan door de provincie Noord-Holland om damherten af te schieten. De Dierenbescherming en de Faunabescherming waren het hier niet mee eens. Zij vonden dat de provincie haar keuze voor het afmaken van de herten niet goed had onderbouwd. Daarom stapte de organisaties naar de Raad van State. 

Wegjagen met honden
De gemeente Zandvoort probeerde zelf al een meer vreedzame oplossing te vinden voor de overslast van damherten. Door hondenbezitters met hun aangelijnde viervoeters door de duinen te laten lopen, hoopte de gemeente dat de herten zo werden weggejaagd. Het plan bleek onder hondenbezitters omstreden te zijn. De meesten hadden geen last van de beesten. 

Lees ook: Afschieten van damherten gaat onverminderd door: "Het is afschuwelijk"

Zandvoorter Willem van der Sloot maakte zich al lange tijd sterk voor de damherten. Hij legde vast hoe de herten werden afgeschoten. "Het is afschuwelijk wat er gebeurt, er wordt niet op ze gejaagd, ze worden gewoon letterlijk van dichtbij afgeschoten", vertelde hij eerder aan NH Nieuws over de manier waarop de jagers te werk gingen.