Ga naar Content

Hondenbezitters moeten damherten wegjagen uit straten Zandvoort: "Dit gaat niet werken"

ZANDVOORT De gemeente Zandvoort doet een oproep aan hondenbezitters om 's avonds nog een extra rondje over de duinen te lopen. Ze hopen hiermee de overlast van damherten in het zuiden van het duingebied terug te dringen. Dierenliefhebber Willem van der Sloot strijdt voor de herten en vindt de maatregelen belachelijk.

"Het werkt allemaal niet. Wat gebeurt er als een hond losloopt? Dan gaat hij een hert doodbijten. Is dat de bedoeling?", zegt een zichtbaar geïrriteerde Van der Sloot. De gemeente hoopt dat de herten van de honden schrikken en daardoor het duingebied niet meer durven te verlaten. 

Lees ook: Afschieten van damherten gaat onverminderd door: "Het is afschuwelijk"

Ook bij een rondvraag onder mensen met honden blijken de plannen omstreden. "Ik heb zelf nooit last van de damherten. Volgens mij heeft het niet veel nut om ze weg te jagen, want ze komen toch al overal", aldus een voorbijganger. Een andere hondenbezitter vindt de dieren eigenlijk wel mooi. "Het is wel apart in zo'n dorp om die herten te zien rondlopen."

Lees ook: Roedel herten bivakkeert op vakantiepark Zandvoort: "Ze weten dat er in de duinen wordt geschoten"

De gemeente Zandvoort laat in een persbericht weten dat de eerste resultaten van de proef met de hondenbezitters positief zijn. De test is een onderdeel van het damhertenbeheerplan. Ze geven wel aan de honden aangelijnd te houden, zodat ze niet achter de herten aan rennen. 

Foto: