Ga naar Content

Roedel herten bivakkeert op vakantiepark Zandvoort: "Ze weten dat er in de duinen wordt geschoten"

ZANDVOORT Naast een tropisch zwembad, de Noordzee en een animatieteam heeft Center Parcs Zandvoort er sinds kort een attractie bij: een roedel herten bivakkeert al enige tijd tussen de vakantiebungalows, en lijkt geenszins van plan het park te verlaten.

De aanwezigheid van de herten op het park heeft volgens activist Willem van der Sloot alles te maken met de jacht in de Amsterdamse Waterleidingduinen, die in de maand november weer volop is losgebarsten. 

Lees ook: Zandvoort geteisterd door 'hangherten': "Ze willen niet terug naar de duinen"

"De dieren voelen zich daar veilig", verklaart hij de aanwezigheid van de herten op het park. "Ze weten dat er in de duinen geschoten wordt." Hij vermoedt dat de dieren ook aangetrokken worden door de natuurrijke omgeving. "Er is veel groen in dat park." 

Richting het strand
De dieren hangen niet voortdurend rond op het park, weet Van der Sloot. "s Nachts gaan ze er even uit, richting het strand. Maar dan komen ze altijd weer terug." 

Lees ook: 'Ontbreken hertenhek levert levensgevaarlijke situaties op'

Van der Sloot ziet de herten het liefst door de duinen huppelen, maar door het gebrek aan een goed hek is dat niet realistisch. Om de herten uit het dorp te weren moet er zo'n zevenhonderd meter aan omheining worden bijgeplaatst, benadrukt hij. "Dan ben ik geneigd ze terug te brengen." 

Geen gevaar
Tot die tijd vindt hij het vakantiepark geschikt als alternatief leefgebied, waar de herten in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Zeeweg geen gevaar vormen.

Lees ook: Raad van State: damherten mogen worden afgeschoten

Bovendien kunnen de vakantiegangers de roedel herten wel waarderen, zo heeft Van der Sloot zich laten vertellen door een medewerker van het park. "Zij vinden een hert bij de deur schitterend." 

Foto: Willem van der Sloot