Ga naar Content
Noord-Holland

Vier vragen en antwoorden over 'grootste manifestatie ooit' bij Tata Steel

20 december 2017, 10.59 uur · Aangepast 22 december 2017, 16.41 uur
Door: · Foto: Shutterstock

VELSEN-NOORD De gemoederen in en om de staalfabriek van Tata Steel in Velsen-Noord lopen steeds verder op. De aangekondigde fusie met het Duitse ThyssenKrupp maakt veel emoties los. Vandaag wordt er, voor de zoveelste keer, actie gevoerd. Vier vragen en antwoorden over de manifestatie die de grootste uit de geschiedenis van de Hoogovens moet worden.

Waarom zijn de werknemers zo boos?
Simpel, ze zijn bang om hun baan te verliezen door de aangekondigde fusie. Daar kwam deze week nog wat bij. In aanloop naar de grote manifestatie van vandaag haalde Tata Steel Europe zich de woede op de hals door te claimen dat er met succes was overlegd met de bonden en de ondernemingsraad. Die wisten echter van niets en waren woedend om dit 'nep-nieuws' waarmee het concern volgens hun de actie van vandaag wilde ondergraven. 

Hoe zit het met die fusie?
De fusie is lange tijd een hot issue. Medewerkers maken zich grote zorgen over hun baan. Ook voor de vele toeleveringsbedrijven in de regio die door Tata worden ingehuurd, kan de fusie grote financiële gevolgen hebben. De vakbonden en de ondernemingsraad vrezen dat er tweeduizend banen verdwijnen en hebben hun onvrede al bij meerdere protesten kenbaar gemaakt. Tot nu toe zonder resultaat, daarom komt het personeel vandaag om 11.30 uur opnieuw op de been. Er worden maar liefst tweeduizend tot drieduizend werknemers in de fabriekshal verwacht. 

Lees ook: Morgen grote manifestatie Tata Steel om gebrek aan inspraak bij fusie

Wat hoopt het personeel te bereiken met de acties?
De bonden eisen inspraak en de garantie dat er minstens tien jaar lang geen banen verdwijnen als de fusie tot stand is gekomen. De werknemers willen dat Tata Steel Nederland een zelfstandig staalbedrijf blijft, met een eigen directie en raad van commissarissen. Verder heeft Tata toegezegd dat miljoeneninvesteringen worden gedaan in Velsen-Noord, maar daar heeft het personeel nog niets van gemerkt. Zij vinden het de hoogste tijd dat die belofte wordt ingelost.

Hoe nu verder?
De manifestatie van vandaag is een laatste waarschuwing, zegt vakbond FNV. Als de directie straks niet tegemoet komt aan de wensen van het personeel, kan dat maar één ding betekenen: dan zal er worden gestaakt.