Ga naar Content
Noord-Holland

Morgen grote manifestatie Tata Steel om gebrek aan inspraak bij fusie

19 december 2017, 17.00 uur
Door: · Foto: NH / Dennis Mantz

VELSEN-NOORD De op handen zijnde fusie tussen Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp blijft de gemoederen in Velsen-Noord bezighouden. Uit onvrede over het gebrek aan inspraak bij de fusie houdt FNV Metaal samen met de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Steel daarom een grote manifestatie. "De fusietrein dendert door en de medezeggenschapsraad en de vakbonden worden er compleet buitengehouden."

De manifestatie vindt vanaf 11.30 uur plaats in de grote fabriekshal van Staalwerk in Velsen-Noord. De bonden verwachten daar zo'n 1.500 medewerkers. 

Lees ook: Werknemers Tata in de bres voor toekomst: "Wij vechten ons aan tafel"

Als de fusie werkelijkheid wordt, dan komen zeker 2.000 banen op de tocht te staan. De FNV wil daarom volledige helderheid over de toekomstplannen. Ze eisen bovendien inspraak en een garantie voor de huidige en toekomstige werkgelegenheid. "Zonder garanties komt er geen fusie. Deze manifestatie is het begin. Hardere acties en stakingen volgen hierna", zegt Aad in 't Veld van FNV Metaal.

Commotie 
Gisteren ontstond er nog commotie rondom een persbericht dat de Europese directie van Tata Steel verspreidde. Daarin werd gemeld dat ze maandag gesprekken zouden hebben gevoerd met de COR en de vakbonden in Nederland. Die gesprekken hebben volgens de FNV nooit plaatsgevonden. "Als de mededeling bedoeld was om werknemers te ontmoedigen om naar de manifestatie te komen dan is dat niet gelukt. De manifestatie gaat gewoon door en wij krijgen steeds meer de indruk dat het wel eens heel erg druk kan worden", luidt het in verklaring van de FNV.