Noord-Holland

NL
V

Kogel door de kerk: Langedijk gaat fuseren met Heerhugowaard

13 december 2017, 07.30 uur · Aangepast 13 december 2017, 07.45 uur · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

ZUID-SCHARWOUDE Langedijk is eruit: ze gaat fuseren met buurgemeente Heerhugowaard. Het gaat om een ambtelijke fusie. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond laat vóór de samenwerking.

Na jaren discussiëren over de toekomst van Langedijk is dinsdagavond om exact middernacht dan eindelijk de knoop doorgehakt: Langedijk gaat verregaand samenwerken met de gemeente Heerhugowaard. Met deze zogenoemde 'ambtelijke fusie' wordt onder andere het ambtenarenapparaat samengevoegd. Het moet het voorzieningenniveau voor de inwoners verbeteren. 

Lees ook: Raad Langedijk wil verder met Heerhugowaard; deur naar Alkmaar blijft open

Voor de kleine gemeente Langedijk was het al langer duidelijk dat volledig zelfstandig blijven geen optie meer was. De gemeente heeft meerdere onderzoeken laten doen naar de bestuurlijke toekomst. In april dit jaar besloot Langedijk dat een ambtelijke fusie met een buurgemeente het beste toekomstperspectief voor de gemeente is.

Lees ook: College Langedijk is eruit: fusie met Heerhugowaard heeft de voorkeur

Alkmaar was de andere mogelijke fusiepartner. Maar die wilden een eigen onderzoek naar de samenwerking doen. De resultaten daarvan zouden pas half januari klaar zijn. Daar wilde de meerderheid van de gemeenteraad van Langedijk niet op wachten. Heerhugowaard vinden ze een goede partner voor de toekomst.

Petitie
De politieke partijen Hart voor Langedijk/D66, CDA en Kleurrijk Langedijk zijn samen met De Burgerrekenkamer Langedijk nog een petitie gestart om een besluit over de fusie uit te stellen tot na de verkiezingen in maart. Daar zijn digitaal bijna twee honderd handtekeningen ondergezet. Die handtekeningen brachten een meerderheid van de raad niet op andere gedachten.

Met dertien vóór en acht stemmen tégen is het voorstel om te fuseren aangenomen. Volgende week dinsdag maakt burgemeester Jan Hoekema zijn opwachting in de raad van Heerhugowaard om het besluit van Langedijk toe te lichten.