Noord-Holland

NL
V

Raad Langedijk wil verder met Heerhugowaard; deur naar Alkmaar blijft open

28 november 2017, 23.33 uur · Aangepast 29 november 2017, 00.04 uur · Foto: NH Nieuws / Anne Klijnstra

ZUID-SCHARWOUDE Een meerderheid van de raadsleden wil dat Langedijk ambtelijk fuseert met Heerhugowaard. Dat werd vanavond duidelijk tijdens een vergadering in het gemeentehuis. Zelfs een pleidooi van inspreker John van der Rhee namens twee derde van de Alkmaarse gemeenteraad kon daar geen verandering in brengen.

In april dit jaar besloot Langedijk dat een ambtelijke fusie met een buurgemeente het beste toekomstperspectief voor de gemeente is. In zo'n samenwerking wordt de ambtelijke organisatie versterkt en zal het voorzieningenniveau voor de inwoners verbeteren.

Lees ook: College Langedijk is eruit: fusie met Heerhugowaard heeft de voorkeur

Met het standpunt van de Langedijker raadsleden vanavond lijkt het definitieve besluit op 12 december een formaliteit. De meerderheid wil door en vaart maken in het langlopende traject. Heerhugowaard vinden ze een goede partner voor de toekomst. Tot ongenoegen van het CDA, Kleurrijk Langedijk en Hart voor Langedijk/D66.

Die partijen zien liever dat er gewacht wordt op Alkmaar. Die buurgemeente doet nog eigen onderzoek naar de samenwerking met Langedijk en verwacht medio januari een antwoord te hebben. Marian Schuijt van het CDA vond het voorstel waar over besloten moet worden 'een half document', en besloot niet langer mee te praten.

Lees ook: Langedijk gaat fuseren, maar met welke buur?

Zelfs het Alkmaarse VVD-raadslid John van der Rhee kon de raadsleden niet overtuigen. Een pleidooi voor Alkmaar namens twee derde van zijn collega-raadsleden liet de Langedijkers niet twijfelen. Burgemeester Jan Hoekema benadrukte dat een keuze in december voor Heerhugowaard, niet betekent dat de deur naar Alkmaar dicht is.