500 'kattengekken' op een kluitje in sporthal Uitgeest: "Ja, ik ben zo'n gek kattenvrouwtje"

UITGEEST - Zo'n vijfhonderd kattenfokkers kwamen dit weekend samen in sporthal De Zien in Uitgeest. Daar stond de 199e en de 200e tentoonstellingsdag van de internationale vereniging Mundikat op het programma.

"Het gaat om de eer, om de kick", zegt fokker Ab Smid, die vroeger in het bestuur van Mundikat zat. "We zijn allemaal kattengek. 's Ochtends om vier uur je bed uit om hier op zeven uur voor de deur te staan, in de regen wachten op de veterinaire keuring tot je de zaal in mag, en dan tot zes uur blijven, ja dan moet je wel een beetje kattengek zijn."

Lees ook: Eerste kattencafé in Alkmaar opent deuren: "Katten maken hier de dienst uit"

Een van de kritische juryleden praat haar mond voor de camera van NH Nieuws voorbij. "Ja, dit is een potentiële winnaar", zegt ze over een van de weinige deelnemende naaktkatten. "Maar dat mag ik eigenlijk nog niet zeggen, want ik moet 'm vergelijken met andere katten. Maar het is een kat met stijl, die andere keurmeesters vast ook heel mooi gaan vinden.   

Lees ook: Medewerkers vuilnisbedrijf redden kat uit afvalbunker

"Het is wel iets heel bijzonders", zegt een vrouw die met haar katten in de race is. "Om de waardering te krijgen voor wat je gefokt hebt en hoe ze eruitzien, dat maakt het plaatje rond." Haar man lijkt minder enthousiast. "Ik ben degene die auto rijdt, dus ik moet verplicht mee. Dat heeft ze goed geregeld." 

 

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Kennemerland uitgeest
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws