Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Medewerkers vuilnisbedrijf redden kat uit afvalbunker

3 december 2017, 14.15 uur · Aangepast 4 december 2017, 14.44 uur · Foto: Dierenambulance Alkmaar DANK

ALKMAAR Nico Drolinga uit Heerhugowaard wist niet wat hem overkwam afgelopen weekend. Tijdens zijn nachtdienst bij vuilnisbeheerder HVC Groep in Alkmaar zag hij iets door het pas aangeleverde Alkmaarse vuilnis zwerven. Toen hij goed keek, bleek het om een katje te gaan.

Het dier was daar waarschijnlijk terecht gekomen via een open container die eerder die dag was opgehaald door vuilnismannen. "Als de kat in een perscontainer terecht was gekomen, was het heel anders met hem afgelopen", aldus Drolinga tegen NH Nieuws. 

Toestemming
De Heerhugowaarder benadrukt dat het even heeft geduurd voordat hij en zijn collega's de bunker binnen konden om het katje te redden. "Het is een automatisch systeem dat niet zomaar stilgezet kon worden. Daar moest echt toestemming voor gevraagd worden, want anders konden we niet naar binnen."

Met een speciaal pak tegen de stank van het vuil werd aan het begin van de nacht een eerste poging gedaan om het beestje te redden. Maar de kat kroop meerdere keren diep terug tussen het vuilnis.

Uiteindelijk kregen Drolinga en zijn collega's het beestje te pakken en konden ze hem in veiligheid brengen. "Het beestje was een beetje bang en beet mij daarom. Maar gelukkig had ik dubbele handschoenen aan en viel de wond wel mee", aldus de Dronlinga. 

De dierenambulance heeft het beestje, dat inmiddels de naam Smoezel heeft gekregen, gisterochtend opgehaald en meegenomen naar een asiel in Alkmaar. De medewerkers van de dierenambulance bedanken op Facebook het adequate handelen van HVC. "Jullie zijn topmensen", aldus het dankwoord.