Ga naar Content

Critici houden vast aan eis: "Stel vernieuwbouwplannen Alkmaars ziekenhuis uit"

ALKMAAR Omwonenden, actiegroep Red de Hout en natuur- en milieuorganisatie ANIMO houden vast aan hun eis dat de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan voor het Noordwest Ziekenhuis (NWZ) in Alkmaar moet uitstellen. Daarmee nemen ze een voorschot op de commissievergadering van vanavond waarin de vervolgstappen voor het NWZ worden besproken.

De drie partijen, allen lid van de klankbordgroep voor het nieuwe ziekenhuis, herhaalden de eerdere oproep vanuit de klankbordgroep in de eerste uitzending van NH Kiest Meet-up. In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen gaat NH Nieuws de provincie door om op locatie te debatteren over hete hangijzers. De klankbordleden gingen in debat met raadsleden Gosse Postma (CDA) en Stefan de Haan (VVD).

Lees ook: Brandbrief aan gemeente Alkmaar: "Stel besluit nieuw ziekenhuis uit"

De omwonenden, Red de Hout en ANIMO willen dat er eerst concretere plannen gepresenteerd worden door het ziekenhuis, voordat er een vervolgbesluit genomen wordt. Tot nu toe vinden ze dat er gepraat wordt over vage schetsen. Hoe het herbouwde ziekenhuis eruit gaat zien, is hen onduidelijk. Ook de communicatie tussen het ziekenhuis en de klankbordgroep wordt gehekeld. "We worden laat of onvolledig geïnformeerd, en dat moet beter", stelt omwonende Ankie Deken.

Tijdens het debat van NH Kiest werd duidelijk dat de critici en de raadsleden Postma en De Haan nog altijd van mening verschillen. De raadsleden steunen het ingediende plan van het ziekenhuis. "De zorg voor 500.000 inwoners van de regio Alkmaar moet gegarandeerd blijven", zegt Postma. "De ingreep in de Alkmaarderhout is sterk geslonken in de huidige plannen."

Lees ook: Nog steeds onvrede over uitbreiding ziekenhuis Alkmaar: "Voelen ons gebruikt"

Iets wat niet voldoende is voor Johan Bos van Red de Hout. Bos blijft strijden voor de 0-variant: geen enkele boom in De Hout mag sneuvelen voor het ziekenhuis. Hij is bereid daar voor te strijden tot en met de Raad van State. "Iets wat een zekerheid lijkt te gaan worden", gaf Bos toe.

Vanavond bespreekt de Alkmaarse raad het bestemmingsplan tijdens een commissievergadering. Leden van de klankbordgroep zullen inspreken. Op 14 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra