Ga naar Content

Nog steeds onvrede over uitbreiding ziekenhuis Alkmaar: "Voelen ons gebruikt"

ALKMAAR ''We voelen ons gebruikt voor de bühne'', dat zegt Johan Bos voorzitter van stichting Red de Hout. In een open brief aan de Noordwest Ziekenhuisgroep en de gemeente Alkmaar laten belanghebbenden van de bouw van het nieuwe ziekenhuis weten dat de maat vol is. 

Omwonenden, natuurorganisaties en andere belanghebbenden die verenigd zijn in de klankbordgroep, voelen zich niet serieus genomen bij de plannen rondom de bouw van het nieuwe ziekenhuis van Alkmaar. ''Wij hebben er grote moeite mee dat het proces rondom het plan van Noordwest Ziekenhuisgroep in onze klankbordgroep buitengewoon stroperig – en de eerste vijf maanden zelfs verwarrend – is verlopen.'' 

Lees ook: Strijd tegen bomenkap Alkmaarderhout gaat door 

De leden beklagen zich vooral over het feit dat alternatieve plannen voor de bouw van het ziekenhuis niet overwogen worden. Zo is er een plan, de 0-variant, waarbij natuurpark De Hout gespaard wordt, van tafel geveegd. In het huidige plan wordt zo’n zesduizend vierkante meter van het park opgeofferd om de bouw van het ziekenhuis mogelijk te maken. 

Burgerparticipatie
''Er wordt in de stukken gesteld dat verschillende aspecten uit de klankbordgroep zijn meegenomen, hetgeen de suggestie wekt dat we dus min of meer instemmen met een en ander. Het voelt alsof het proces nu wordt gebruikt om de raadsleden over te halen mee te gaan omdat er uitgebreid sprake is geweest van burgerparticipatie'', aldus de leden in de open brief. 

Matje
De belanghebbenden roepen de Noordwestziekenhuisgroep en de gemeente nu op het matje. Ze willen weten waarom een alternatief plan niet besproken wordt en waarom niet duidelijk wordt dat alle partijen tegen de bomenkap zijn. In 2018 wordt gefaseerd begonnen met de bouw van het ziekenhuis, in 2035 moet het klaar zijn. 

Johan Bos van actiegroep Red de Hout - Foto: NH Nieuws/Tom Jurriaans