Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Strijd tegen bomenkap Alkmaarderhout gaat door

8 november 2016, 17.52 uur · Aangepast 8 november 2016, 18.31 uur

ALKMAAR Het verzet tegen de bomenkap in de Alkmaarderhout gaan onverminderd door. De petitie voor behoud van een van de oudste stadsparken van Nederland is al ruim 2700 keer ondertekend.

De gemeenteraad van Alkmaar is inmiddels al akkoord gegaan met het kappen van achtduizend vierkante meter bos. Dat is nodig voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Maar daar denken de actievoerders anders over. "Het ziekenhuis had in 2017 al in Heerhugowaard kunnen staan. Dat was een prima plek geweest met veel betere uitvalswegen en voorzieningen. Dan had dit bos behouden kunnen blijven."

De Aardappeleters
De gemeente Alkmaar heeft wel toegezegd dat elke vierkante meter groen dat wordt gekapt, gecompenseerd wordt. Maar voor Johan Bos is dat niet genoeg. "Kun je De aardappeleters van Van Gogh compenseren met iets anders? Dit is een uniek ecosysteem, het heeft honderd jaar geduurd om het zo te krijgen. Bovendien worden de nieuwe bomen op het terrein van het ziekenhuis geplant. Dit park is openbaar terrein. De politiek heeft geen totaal geen verstand van natuur."

De actievoerders hebben nog steeds hoop dat de bomen blijven staan. Er moet volgens Bos een complete bestemmingsplanwijziging komen de vraag is of ze dat voor elkaar krijgen. Ook moet er onderzoek worden gedaan naar de ecologische waarde van het gebied. "Hier broeden zeldzame vogels en vleermuizen. De gemeente kan daar niet zomaar de zaag inzetten. De strijd gaat dus gewoon door."

Johan Bos van actiegroep Red de Hout - NH Nieuws/Tom Jurriaans