Ga naar Content

Nederlandse en Syrische muzikanten staan samen op het podium: "Ze hebben elkaar gevonden in muziek"

AMSTERDAM De band NAJWA bestaat uit acht jongeren van Nederlandse én Syrische afkomst. Sinds 2016 maken zij samen muziek en combineren ze westerse en oosterse invloeden in hun composities. Afgelopen weekend speelden zij voor het eerst in Amsterdam bij Splendor.

Mascha Ihwe is de directeur van het NewLands festival, waar de musici elkaar voor het eerst in 2016 ontmoeten in het kader van een workshop. Na het festival besloten zij als NAJWA door te gaan. "Het zijn gewoon mooie musici, die elkaar gevonden hebben en vanuit zichzelf besloten hebben iets te doen. Ik denk altijd dat als mensen samenkomen die liefde en passie hebben voor wat ze doen, er heel mooie dingen kunnen ontstaan." 

Lees ook: Vluchteling geeft optreden bij Zaanse opvanglocatie: "Blij dat ik iets terug kan geven"

Speciaal voor hun eerste concert als NAJWA in Splendor hebben zij nieuwe composities gemaakt. "We hebben dus niet gekozen voor traditionele muziek of wat voor ons bekend is, maar we hebben iets compleet nieuws gedaan", vertelt muzikante Jawa Manla. 

De grootste uitdaging waar de internationale muzikanten tegenaan lopen is het verschil in muziek tussen de twee werelden. "De westerse kant van muziek is veel van blad en veel invloeden van theorie, terwijl de oosterse kant meer gevoel en emotie uit."

'Heel zuiver'
De bezoekers genoten van het optreden van de bijzondere band. "Het was echt heel mooi, en heel zuiver gespeeld."

Foto: NH Nieuws