Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vluchteling geeft optreden bij Zaanse opvanglocatie: "Blij dat ik iets terug kan geven"

7 juli 2017, 17.42 uur · Aangepast 7 juli 2017, 19.40 uur

ZAANDAM De Syrische muzikant Joe Alkhazen beleefde een prachtig moment. Voor het eerst trad hij op met zijn nieuwe band Blue Orchestra, op de locatie waar hij als vluchteling werd opgevangen: de voormalige bajesboot in Zaandam.

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Joe Alkhazen op de boot in de Achtersluispolder verbleef, wachtend op zijn verblijfsvergunning. Alle kamers van de boot zijn inmiddels leeg. De opvangplek sloot een paar weken geleden de deuren. Alle vrijwilligers en medewerkers van de COA konden deze week voor het laatst afscheid nemen, mét muzikale begeleiding van Joe en zijn band.

Lees ook: Gevluchte Syrische muzikant wil weer spelen en zoekt band

"Op deze plek liggen veel herinneringen", vertelt Joe terwijl hij de instrumenten aansluit. "Ik heb 7,5 maand op de boot gezeten. Het was hier altijd heel druk en er werden veel actitiveiten georganiseerd. Ik heb hier ook een zangkoor opgezet."

Muziek is belangrijk in het leven van Joe. Na een heftige tijd door zijn vlucht uit Syrië, pakte hij dit voorjaar zijn leven weer op. Hij ging op zoek naar muzikanten voor een band. En hij vond ze. Muziekschool Fluxus en de Volksuniversiteit Zaanstreek hielp hem daarbij. De band bestaat uit vijf leden, uit Syrië, Irak en China. Iedere week oefenen ze in de muziekschool in Zaandam.  "We zijn nog op zoek naar meer muzikanten."

'Geschiedenis herhaalt zich'
Joe vindt het spannend en bijzonder dat hij zijn eerste Nederlandse optreden heeft op de plek waar hij te horen kreeg dat hij mocht blijven. "Alsof de geschiedenis zich herhaalt. Ik kom zoveel bekenden tegen vandaag. Mensen van het COA en vrijwilligers die mij gesteund hebben. Deze gemeenschap heeft de vluchtelingen veel gegeven. Dan heb ik het over gevoelens en helpen. Dus ik wil heel graag iets teruggeven. Dit optreden hoort daar bij."

NH/Marjorie Noë