Ga naar Content
Alkmaar

Bijeenkomst omstreden bouwplannen hotel Bergen aan Zee geannuleerd: 'Veiligheid in het geding'

22 november 2017, 16.00 uur · Aangepast 21 november 2022, 11.58 uur
Door: Anne Klijnstra · Foto: NH Nieuws

BERGEN AAN ZEE De bijeenkomst vanavond waar de bouwplannen van Hotel Nassau in Bergen aan Zee zouden worden gepresenteerd, is geannuleerd. Het hotel heeft dat besloten omdat de veiligheid in het geding zou zijn. Er zouden mogelijk veel meer mensen op afkomen dan verwacht. Ook zou de pers zijn uitgenodigd zonder overleg met het hotel.

Hotel Nassau in Bergen aan Zee heeft verregaande nieuwbouwplannen voor het verouderde hotel in het kustdorpje. Ze willen het oude hotel afbreken en er een nieuw hotel- en appartementencomplex realiseren. De eerste bouwplannen zijn in maart aan de inwoners van Bergen aan Zee gepresenteerd en zorgden voor een golf van kritiek.

Een in allerijl opgerichte 'Groep Verontruste Bewoners Bergen aan Zee' maakt zich grote zorgen over de massaliteit en de hoogte van de nieuwbouw. Ook een op handen zijnde uitbreiding in de duinen met appartementen stuit op verzet. Een petitie tegen de plannen is inmiddels ruim elfduizend keer getekend. 

Lees ook: Petitie tegen hoogbouw Bergen aan Zee: "Dit wordt straks Las Vegas aan Zee"

In een reactie op de zorgen liet een vertegenwoordiger van het hotel weten dat de petitie én de bezorgdheid prematuur zijn. De gepresenteerde plannen zijn slechts een schets, een volumestudie, waar nog geen conclusies aan verbonden moesten worden. Voor de informatieavond van vanavond waren alle, ongeveer vierhonderd, inwoners van Bergen aan Zee uitgenodigd.

Geannuleerd
De avond was bedoeld om belanghebbenden te informeren over de vervolgstappen en de ontwikkeling van 'Nieuw Nassau Bergen'. Maar in een verklaring op hun website schrijven de hoteleigenaren: "Er is buiten ons om gesuggereerd dat de avond openbaar toegankelijk zou zijn [...]. Bovendien is door de Groep Verontruste Bewoners Bergen aan Zee de pers geïnformeerd en zonder overleg met ons uitgenodigd."

De hotelexploitante vreesde een mogelijk niet te beheersen stroom bezoekers. De hoteleigenaren vervolgen in hun verklaring: "Met de kans op ongewenste commotie in en rond het hotel [...]. De veiligheid van de hotelgasten, de bezoekers en een ordentelijk verloop van de avond zijn ons veel waard." De avond is daarom geannuleerd en verplaatst.

Aanmeldplicht
De inwoners en andere direct betrokkenen zijn nu uitgenodigd op 4 december. Voor de avond geldt een aanmeldplicht, zodat er controle is op het aantal bezoekers en er bij groot animo een extra avond georganiseerd kan worden.

Een NH Nieuws-verslaggever was inderdaad op de hoogte gebracht van het bestaan van de avond door de Groep Verontruste Bewoners, maar is niet door hen uitgenodigd. Na een telefonisch onderhoud gisteren met een vertegenwoordiger van het hotel, waarin zij haar komst aankondigde, volgde vandaag een mail dat de avond geannuleerd is, en dat het hotel zelf de media zal benaderen omtrent een nieuwe datum. Lees de hele verklaring hier