Ga naar Content
Noord-Holland

NH Airtime: De vliegende auto komt eraan

18 november 2017, 16.35 uur
Door: · Foto: PAL-V

RAAMSDONKVEER Als je hem nu bestelt, kun je er volgend jaar al mee over Noord-Holland vliegen. Aan de vliegende auto wordt al jaren gewerkt, maar eind 2018 komt de 'Personal Air and Land Vehicle' dan echt op de markt. "Hilversum-Texel, en weer terug, wordt een eitje."

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

In de Hollywood-film Back to the Future II vliegen auto's direct vanaf de openbare weg het luchtruim in, maar zo zal het niet gaan met de Personal Air and Land Vehicle (PAL-V). De bestuurder van zo'n vliegende auto zal naar een luchthaven of 'airstrip' moeten toerijden om de PAL-V in korte tijd om te schakelen tot gyrocopter en dan vanaf een startbaan op te laten stijgen.

Lees ook: NH Airtime: Afscheid van de laatste Fokker 70 van KLM

Toch ziet Marco van den Bosch van PAL-V in het Noord-Brabantse Raamsdonkveer veel voordelen: "Je hoeft nergens van vervoermiddel te wisselen als je met de PAL-V op pad gaat. Ter vergelijking: nu moet je nog met de trein, bus of auto naar een luchthaven, en daar stap je dan in een vliegtuig. Eenmaal op je bestemming moet je weer een ander vervoersmiddel gebruiken om terecht te komen waar je moet zijn."

Van Hilversum naar Texel
Met je PAL-V rijd je van je huis naar een plek, bijvoorbeeld Hilversum Airport, en met een druk op de knop verandert de auto binnen vijf minuten in een gyrocopter. Je stijgt op, vliegt naar, laten we zeggen, Texel Airport. Je landt, je klapt de rotor weer in en rijdt verder naar je eindpunt. En het gaat echt gebeuren, want er zijn al tientallen PAL-V'tjes besteld, in binnen- en buitenland.

Drie ton
Voor een PAL-V moet je wel diep in de buidel tasten; de goedkoopste versie kost 299.000 euro. Ook zul je een vliegopleiding moeten doen die door de fabrikant in Breda wordt gegeven. Maar is de buit binnen, dan heb je een autootje voor twee personen die op de weg 160 kilometer per uur haalt. In de lucht haalt hij een een topsnelheid van zo'n 180 kilometer per uur. 

De PAL-V kan op een volle tank tussen de 400 en 500 kilometer vliegen. "Hilversum-Texel, en weer terug, wordt een eitje."