Ga naar Content
Noord-Holland

NH Airtime: Afscheid van de laatste Fokker 70 van KLM

4 november 2017, 09.53 uur · Aangepast 4 november 2017, 22.09 uur
Door: Doron Sajet · Foto: NH/Doron Sajet

SCHIPHOL Vandaag precies een week geleden, op zaterdag 28 oktober, werd er weer een klein beetje luchtvaartgeschiedenis geschreven. Na 97 jaar nam KLM afscheid van het oer-Hollandse vliegtuigmerk Fokker. NH Airtime was bij de laatste vlucht met de Fokker 70 van KLM Cityhopper.

Met de laatste commerciële Fokker 70-vlucht van London Heathrow naar Amsterdam nam KLM vorige week afscheid van het toestel. Het vliegtuig, met een afbeelding van luchtvaartpionier en Haarlemmer Anthony Fokker op de staart, landde om 20.30 uur op Schiphol.

Lees ook: Terugkijken: Afscheid van de Fokker 70 van KLM

Nadat de tachtig passagiers talloze foto's en selfies van en met het toestel hadden genomen, taxiede het vliegtuig naar Schiphol-Oost voor een traditioneel watersaluut van de brandweer.

De dag erna werd het toestel en drie andere nog overgebleven Fokker 70's naar Norwich gevlogen waar ze werden klaargemaakt voor de nieuwe kopers van de toestellen.

Hoewel het toestel geliefd was bij piloten, cabinepersoneel en technici, werd de Fokker 70 te oud voor de maatschappij. De Fokkers zijn vervangen door de Braziliaanse Embraer 175's en 190's. Die vliegtuigen zijn zuiniger en stiller dan de Fokker 70.