Ga naar Content

Dertig jaar na vermissing filmpremière 'Piet is weg'

TEXEL Na een vermissing van ruim 30 jaar gaat vrijdag op het IDFA de documentaire 'Piet is weg' in première. De film van documentairemaker Jaap van Hoewijk gaat over de verdwijning van Piet Beentjes uit Heemskerk. Hij werd voor het laatst gezien op Texel in april 1987.

Piet was 28 jaar oud toen hij zonder aanleiding spoorloos verdween. Al vrij snel gaf de politie de zoektocht naar Piet op. Zijn familie bleef achter met een knagende onzekerheid, die nu al tientallen jaren voortduurt. 

Lees ook: Wat is er gebeurd met de vermiste Piet Beentjes? 

Toos Beentjes heeft het lot van haar broer nooit los kunnen laten. Om ervoor te zorgen dat Piet nooit vergeten wordt, werkte ze het afgelopen jaar mee aan de documentaire. Daarnaast hoopt ze dat er door de film na al die jaren toch nog nieuwe aanwijzingen aan het licht komen. 

Vreemde indruk
Piet nam op die dag in april de laatste boot naar Texel. Hij had geen kaartje en liet een vreemde indruk achter toen hij vlak voor aankomst in de veerhaven van boord sprong.

De daaropvolgende nacht werd hij aangetroffen in Den Burg, op een bank in de woonkamer van twee mannen. Zij gaven Piet droge kleding en stuurden hem weg. Daarna verdween hij van de radar.

Lees ook: Piet al meer dan 30 jaar vermist: zus Toos blaast zoektocht nieuw leven in 

Documentairemaker Jaap van Hoewijk wilde de anatomie van een vermissing blootleggen, zoals hij het omschrijft. "Jaap is vanaf het begin af aan duidelijk geweest dat het niet zijn bedoeling is om de zaak op te lossen. Het is geen opsporingsprogramma. Toch heb ik hoop dat er misschien linken worden gelegd en dat er misschien toch nog nieuwe feiten aan het licht komen."

Erkenning
"Deze film is mijn laatste strohalm, maar het gaat mij ook om de erkenning. Ik ben mijn verhaal kwijt en de manier waarop de documentaire is gemaakt, doet recht aan Piet. Alles wat het meer oplevert is meegenomen. Ik denk wel als het nu niet duidelijk wordt, dan zullen we het nooit weten."  

De premiere van 'Piet is weg' is vrijdagavond in theater Tuschinski in Amsterdam en in de dagen daarna op het International Documentary Film Festival Amsterdam, IDFA te zien. Op dinsdagavond 21 november wordt de film ook uitgezonden door de KRO-NCRV op NPO 2.

Foto: