Ga naar Content

Zwanenburgers blij met rookproef tegen rattenplaag: "Dit circus, daar hoopten we op"

ZWANENBURG In Zwanenburg zijn vandaag rookproeven begonnen om de rattenplaag tegen te gaan. De bewoners van vier huizenblokken zijn blij, want het is voor hen de start van de aanpak van dit hardnekkige probleem.

Al jaren hebben de buurtbewoners last van ratten in en om het huis. Na de vele berichten in de media besloot de gemeente om de rookproeven uit te voeren. "Het is een spannende dag", zegt Arthur Kalk, die al meerdere malen een rat aantrof in zijn huis. "Ik hoop dat ze wat vinden, want als het probleem niet wordt opgelost, gaan we verhuizen." 

Lees ook: Zwanenburgers walgen van rattenplaag: "Smerig, we willen nu verhuizen"

De rook zorgt er niet voor dat de ratten weggaan, maar hiermee worden wel alle gaten in de riolering opgespoord. De defecten in het riool zijn te zien doordat er rook uit komt. Via deze openingen komen de ratten in woningen.

Meerdere defecten
Jeanette Koolmoes strijdt al jaren voor een hardere aanpak tegen het rattenprobleem in de wijk. Vandaag houdt ze de werkzaamheden nauw in de gaten. "Kijk, hier zie je duidelijk de rook door de aarde komen", ze wijst naar de tuin van haar buren. "Dit betekent dat er een gat zit. De grond zal open moeten."

Lees ook: Rookproef moet rattenplaag Zwanenburg stoppen

In totaal werden vanmiddag negen van dit soort plekken gevonden. Woningcorporatie Ymere heeft beloofd alle defecten te repareren. "Dit circus, daar hoopten we op. Dat ze een keer goed kijken naar het probleem", zegt Jeanette, "En ik neem aan dat ze het er niet bij laten zitten, dat er doorgepakt gaat worden."