Ga naar Content

Zwanenburgers walgen van rattenplaag: "Smerig, we willen nu verhuizen"

ZWANENBURG Ratten tussen het speelgoed van de kinderen, in de tuin of zelfs in keukenkastjes. Zwanenburg kampt met een rattenplaag. De bewoners zijn het spuugzat en sommigen overwegen zelfs te verhuizen.

"Het is echt een heel groot probleem", vertelt Jeanette Koolmoes, die in de Thorbeckestraat woont. "Om de twee huizen vind je wel iemand die ratten heeft of ze vaak ziet. Het is smerig, ze brengen ziektes met zich mee."

Voor Arthur Kalk was vorige week de maat vol toen hij een grote rat vond in zijn schuur. "We zijn er bang voor, we vinden het vies en willen nu verhuizen."

"Als ik de hond uitlaat, lopen ze voor mijn voeten", zegt een vrouw. Een jongen vertelt: "Ze komen onder het tv-kastje vandaan. Het zou fijn zijn als er wat aan gedaan kan worden."

Aanpak
De gemeente moet meer doen om de plaag tegen te gaan, vinden de bewoners. Vuilniscontainers moeten vaker worden geleegd. Nu gebeurt dit maar een keer in de twee weken. Bewoners op hun beurt moeten minder scheutig zijn met het voeren van eendjes, aldus de gemeente. Want ook daar leven de ratten van. 

Eerder werden er al rookproeven gedaan om zwakke plekken in de riolering op te sporen. Als er nu een melding van een rat is, komt er nu een verdelger langs, maar volgens de bewoners is dat niet genoeg. 

"Er moet een grondigere aanpak komen. Niet huisje voor huisje de ratten bestrijden, maar de hele straat. Er moet gehandhaafd worden op het voeren, dit kan zo niet langer", aldus een bezorgde Koolmoes. 

Foto: Tessa van Donselaar