Ga naar Content

Kunstenares wil openluchtmuseum voor Texel: "Met je patatje duik je zo de oudheid in"

DEN BURG "Maak van de opgravingen op de Groeneplaats een openluchtmuseum." Kunstenares Ericka Voortman voert een vurig pleidooi voor de archeologische vondsten die de afgelopen maanden het licht zagen in het centrum van Den Burg. "Waanzin dat deze plek voorgoed onder beton verdwijnt."

Ericka Voortman laat foto's zien van een perfect bewaarde waterbak, aardlagen en middeleeuwse sporen van bewoning op de Groeneplaats in het centrum van Den Burg. Texelaars konden de opgravingen bekijken tijdens speciale rondleidingen. "Dat ze dit weghalen en niemand het meer ziet. Hoe kan dat? We hebben al genoeg winkels en horeca. Waarom maken ze hier geen openluchtmuseum van?"

Lees ook: Spitten naar Friese burcht op Texel

Meewarig kijkt Voortman naar de opgraving die langzaam maar zeker wordt volgegooid om plaats te maken voor nieuwbouw. "Ik stel me zo voor dat je hier loopt en dat ineens vanonder een glazen plaat de oudheid onder je voeten verschijnt. Dat doen ze in het buitenland, daar wordt het erfgoed gekoesterd." Voortman hoopt dat met haar ideeën de discussie over de opgravingen op Texel snel op gang komt voordat het te laat is.

Nabouwen
Volgens de gemeente Texel en de archeologen is het idee van een openluchtmuseum op de Groeneplaats niet haalbaar. De grond zou te vochtig zijn om de bodemschatten op de vindplek te bewaren. Maar Voortman laat zich niet zomaar uit het veld slaan: "Heel simpel: nabouwen. Volgens mij is dat goud, daar kom je voor naar Texel. Binnen no time sta je met je patatje zo in de oudheid. Dat is toch fantastisch?"

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos