Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Spitten naar Friese burcht op Texel: "Dit komt bijna nooit voor"

28 september 2017, 08.30 uur · Aangepast 28 september 2017, 08.46 uur

DEN BURG In het centrum van Den Burg zijn archeologen begonnen met hun speurtocht naar overblijfselen van een Friese ringwalburg uit de Middeleeuwen. Een unieke kans, voor archeologen dus een spannende operatie.

"Graven in ringwalburchten in Nederland komt bijna nooit voor. Ze zijn zeldzaam, we hebben er in Zeeland een aantal en misschien in Zuid-en Noord-Holland en langs de IJssel. Maar dit is echt een bijzonder ding. Dat is onderzoek dat je als archeoloog heel graag wilt doen.", vertelt Michiel Bartels die voor de gemeente Texel het onderzoek begeleidt.

Oude gemeentehuis
De onderzoekers hopen restanten uit de 6e eeuw na Christus te stuiten. "We hopen het grondwerk van de burcht te vinden. Het is ver voor de tijd van de stenen kastelen. Het was een aardwerk dat ongeveer rond liep en daar binnen woonden de Texelaars van die tijd. Dat waren waarschijnlijk Friezen, de bazen van dit gebied."

De archeologen hebben zo'n vier weken de tijd om alles in kaart te brengen. Op de plek stond het oude gemeentehuis van Texel tot het een paar jaar geleden gesloopt werd. "Hier is decennia niet gegraven.", glundert Bartels. In een kuil op de Groeneplaats staan drie man te kijken hoe het zand voorzichtig met een graafmachine wordt weggeschraapt. Aan de rand staat een tafel met een laptop waarin alle metingen worden opgeslagen.

VOC-tijd
"Als we uit die vroege Middeleeuwen gebruiksvoorwerpen vinden zoals aardewerk of 'beenderen kammen' dan zijn we heel erg blij. We hopen nog op metalen voorwerpen. Maar we hopen ook op voorwerpen uit de VOC-tijd, de tijd dat Texel nationaal en internationaal een belangrijke rol speelde. We weten al heel veel door de scheepswrakken. We weten al uit dorpen zoals Oudeschild wat er zoal gebruikt werd. Maar van Den Burg in de VOC-tijd hebben we nog niet zo'n goed beeld en het zou mooi zijn als we daar ook nog dingen van aantreffen."

Het onderzoek is nodig als voorbereiding van nieuwbouwplannen. Op de Groeneplaats worden vanaf 2018 woningen, horeca en winkels gebouwd.

NH/ Matthijs Gemmink