Start van hoofdcontent

WEESP

nl

Weesp krijgt referendum over gemeentefusie na handtekeningenactie inwoners

6 november 2017, 13.45 uur · Aangepast 6 november 2017, 17.48 uur

WEESP Het Comité Zelfstandig Weesp heeft genoeg handtekeningen opgehaald voor een referendum over de fusie van Weesp. De in totaal 675 handtekeningen zijn vanmorgen overhandigd aan de gemeente. Dit heeft tot gevolg dat de beslissing voor de fusie wordt uitgesteld.

Het referendum wordt naar alle waarschijnlijkheid gehouden op 21 maart 2018, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen. Dan mogen inwoners stemmen over hun ideale fusiegemeente: Amsterdam of Gooise Meren.

Opties
Welke opties er tijdens het referendum precies op het stembiljet komen te staan, wordt nog besproken. Het comité zou graag zien dat er drie keuzes worden gegeven: Gooise Meren, Amsterdam of geen van beide. Het is nog onduidelijk of de derde optie er komt. 

Lees ook: Meerderheid gemeenteraad Weesp wil fusie met Amsterdam

In theorie zou de gemeenteraad het referendum nog kunnen tegenhouden, maar die kans is nihil. De planning was dat de gemeenteraad komende donderdag 9 november zou beslissen met welke fusiepartner Weesp in zee zou gaan.

Deze keuze wordt nu niet gemaakt, maar pas nadat het referendum gehouden is. De uitslag van het referendum is raadgevend, niet bindend.

NH