Ga naar Content
Noord-Holland

Meerderheid gemeenteraad Weesp wil fusie met Amsterdam

30 oktober 2017, 21.25 uur
Door: · Foto: ANP/Lex van Lieshout

WEESP De meerderheid van de Weesper gemeenteraad heeft een sterke voorkeur voor een aansluiting bij Amsterdam. Dat werd vanavond duidelijk tijdens een bijeenkomst in de Grote Kerk.

De raadsfracties vertelden daar over hun motivatie en keuze. Van de partijen gaan WSP, GroenLinks, D66 en de PvdA - samen goed voor twaalf zetels - voor Amsterdam. De VVD, het CDA en de DSB - samen vijf zetels - hebben een voorkeur voor Gooise Meren. Dat schrijft mediapartner Weespernieuws

Lees ook: Weesp bekent kleur: fuseren met Gooise Meren of Amsterdam?

Weesp wil graag samenwerken omdat bestuurders denken dat de gemeente in de toekomst, met slechts een kleine 20.000 inwoners, niet meer op eigen benen kan staan. De keuze is tussen de gemeenten Gooise Meren en Amsterdam, die beiden een lobby startten om Weesp naar hun gemeente te halen.

De avond was anderhalve week vóór de officiële beraadslagingen en besluitvorming in de gemeenteraad. Die staan voor 9 november op de agenda. 

Besluit
Een officiële uitspraak van de gemeenteraad is er dus nog niet. Een eventueel referendum kan het besluit nog uitstellen. Ook de provincie moet zich uitspreken. Het parlement neemt uiteindelijk het definitieve besluit over de fusie.