Ga naar Content

Weesp bekent kleur: fuseren met Gooise Meren of Amsterdam?

WEESP Wordt het Amsterdam of toch Gooise Meren? Vanavond laten de politieke partijen in Weesp weten wie zij graag als fusiepartner van de gemeente zien. De fractievoorzitters van de partijen gaan 'op de zeepkist' en worden verwacht met hun standpunt en motivatie. Ondertussen strijdt het Comité Zelfstandig Weesp voor een referendum, want zij willen dat de inwoners beslissen welke kant Weesp op gaat.

Het liefst zou het comité zien dat de keuze bij de inwoners ligt. Ze willen een referendum waarin de keuze bestaat uit Gooise Meren, Amsterdam, of geen fusie. "Het heeft te maken met democratie, zelf gezag hebben over onze stad. Zo denken de ondertekenaars van het referendum er ook over. "Ik vind dat wij moeten beslissen", aldus een inwoner van Weesp.  

Maar de burgemeester van Weesp is heel duidelijk. De gemeente moet fuseren. Er zijn te weinig werknemers en het werk van de gemeente wordt steeds ingewikkelder. De meningen zijn duidelijk verdeeld. "Wij denken dat met investering in de ontwikkeling van de gemeente, de gemeente zelfstandig kan blijven", vertelt Bahman Khalafi van het Comité Zelfstandig Weesp.

Lees ook: Weespers zamelen handtekeningen in tegen fusie met andere gemeente

Ondertussen zien Amsterdam en Gooise Meren hun kans schoon en is er een heuse lobby gestart. Gooise Meren heeft een promovideo gemaakt waarin ze een speciale taart bakken voor Weesp. "Kleinschaligheid, en een wij-gevoel dat willen we ook uitvoeren. Op die manier blijft Weesp Weesp", vertelt burgemeester van Gooise Meren Han ter Heegde. 

'Durf te kiezen'
Maar ook voorstanders van Amsterdam zitten niet stil. Weesp Marketing vindt dat ze zich moeten aansluiten bij Amsterdam. "Op alle vlakken gaan we dan meteen sterker worden. In Amsterdam is alles al goed geregeld, dus ik zeg 'laat los en durf te kiezen voor Amsterdam'." 

De bijeenkomst begint vanavond om 19.30 uur in de Grote Kerk en is voor publiek toegankelijk. En dan wordt op 9 november een definitief besluit genomen over de fusiepartner.

Foto: