Noord-Holland

Verdachten van doodrijden Fleur voor de rechter: "Alle getuigen liegen"

3 november 2017, 09.54 uur · Aangepast 3 november 2017, 14.22 uur · Foto: HFV/Caspar Huurderman

Whatsapp

LOOSDRECHT Walter en Casper van W. staan vandaag voor de rechter. De vader en zoon worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het doodrijden van de 19-jarige Fleur Balkestein uit Hilversum, maar ontkennen de getuigenverklaringen dat ze veel te hard reden. "Dan zouden we beter zijn dan Max Verstappen. Onmogelijk!"

Ze scheurden in maart vorig jaar met hoge snelheid over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. De auto van Fleur werd vol in de zijkant geraakt door de Porsche van de vader, toen zij een uitrit uitreed. Ze raakte zwaargewond en overleed weken later aan haar verwondingen. 

Volgens de verdachten zelf reden ze absoluut niet zo hard als wordt beweerd. "Ik rijd er altijd vijftig, dus heb nu niet harder gereden dan zestig", aldus Walter van W. in de rechtbank. "Maar ik heb een bijzondere uitlaat. Als je twintig rijdt, geeft het het geluid alsof je honderd rijdt. Het is speelgoed." 

De twee weten het zeker: alle vijftien getuigen liegen. "Het zijn allemaal vrienden van elkaar". 

Walter van W. beschrijft verder geëmotioneerd dat hij de auto van Fleur in een schim zag en nog een ruk aan het stuur heeft gegeven. "Het is als een hert dat opeens oversteekt: je kunt niet meer ontwijken." Casper van W. zou volgens een getuige na het ongeluk hebben geroepen: "Pa wat heb je gedaan?" Hij zegt er zelf weinig meer van af te weten. 

Lees ook: Doodrijder 19-jarige Fleur reed zeker 100 km/u te hard

Op de dijk is een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur is toegestaan. De twee hielden vermoedelijk een zogeheten 'straatrace' en overschreden dat limiet met zo'n 100 kilometer per uur meer. Ook had de vader te veel alcohol gedronken, waar zijn zoon van op de hoogte was. 

Walter van W. heeft zelf al vele malen een geldboete gehad voor rijden onder invloed. "In 2013 besloot ik nog maar twee eenheden te drinken", vertelde hij aan de rechter. Op de avond van het ongeluk zelf had Walter van W. twee gin-tonic en twee wijn op. "Nu drink ik niks meer."

Lees ook: Rechtszaak doodrijden Fleur (19) van start: vrienden en familie massaal aanwezig

NH-verslaggever Joost Lammers is bij de zaak aanwezig:  

Whatsapp