ENKHUIZEN Ex-werknemers van doodskistenfabriek Bogra uit Enkhuizen stellen dat het faillissement van het bedrijf is misbruikt om van een deel van het personeel af te komen na de overname door het Belgische bedrijf Funico. Ze stapten naar de rechter, maar kregen geen gelijk. Nu willen de voormalig medewerkers hoger beroep aantekenen.
Bogra kwam in financiële problemen doordat het bedrijf een schuld van 850.000 euro had bij de Belastingdienst. Toen vervolgens ABN Amro ongeveer 3 miljoen euro aan leningen terug wilde in juni van dit jaar was het lot van de doodskistenfabriek bezegeld.
"Blijf doorwerken voor contract"
Nog diezelfde maand en nog voor het faillissement volgen gesprekken met Funico. Het doel, zo blijkt uit stukken, is een 'pre-pack': een snelle doorstart waarbij niet al het personeel hoeft te worden overgenomen door de nieuwe eigenaar en het oude bedrijf zonder schulden komt te zitten.
Verspreid over meerdere dagen worden gesprekken gevoerd met de Belgen. In een brief aan de managers schrijven eigenaren Arno en Linda Damhuis het volgende: "Aan jullie wordt gevraagd om zo goed mogelijk door te werken in het belang van de bedrijven, maar vooral voor jezelf om een nieuw contract te krijgen bij de nieuwe eigenaren." Tegen NH Nieuws zeggen de ex-medewerkers dat de overname op 27 juni zou worden gepresenteerd.
Lees ook: Enkhuizer grafkistenbouwer toch failliet
Als echter eenmaal duidelijk wordt dat vrijwel tegelijkertijd op 22 juni door het Europees Hof wordt geoordeeld dat bij een pre-pack werknemers moeten worden overgenomen, wordt volgens de ex-werknemers besloten een ander scenario te volgen. Op 30 juni is het faillissement officieel en wordt daarna een biedingsronde gehouden om werknemers daarna wel te kunnen ontslaan.
De medewerkers blijven doorwerken tot 18, 19 en 20 juli, wanneer de overname door Funico definitief wordt beklonken. Maar dan blijkt dat er voor 22 van de 59 werknemers geen plek meer is. Directrice Linda Damhuis blijft wel aan als operationeel directeur.
Lees ook: Deel werknemers doodskistenfabriek Bogra baan kwijt bij overname
Een groep ex-medewerkers stapt naar de rechter. Volgens hen is er wel degelijk sprake van een pre-pack en is het faillissement misbruikt om een deel van het personeel te lozen. Daarom willen ze een vergoeding hebben.
Volgens de rechter moet er voor een pre-pack al voor het bankroet een deal zijn en de overname gelijk erna worden gerealiseerd. In het geval van Bogra zat er drie weken tussen en dus werden de werknemers in het ongelijk gesteld. "Een terechte uitspraak. Ik heb dagen en nachten met de curator zitten onderhandelen", zegt Bart Ardies, directeur van Funico, in de Volkskrant.
"Vonnis moet worden vernietigd"
De uitspraak levert gefronste wenkbrauwen bij onder meer Ronald Beltzer, hoogleraar arbeid en onderneming aan de Universiteit van Amsterdam. "Dit vonnis moet vernietigd worden", stelt hij in de krant. Want ook al was de deal pas drie weken na het faillissement definitief beklonken, volgens hem is er nog steeds sprake van een pre-pack.
"De uitspraak van het Europese Hof ging over het doel van het faillissement, niet over de methode. Is het faillissement gericht op liquidatie of op een doorstart? Dat is de vraag. In het geval van Bogra was het doel overduidelijk voortzetting van de onderneming. In dat geval moeten de werknemers ook meegenomen worden.'
Hoger bod afgewezen
Opvallend is dat er meer bedrijven waren die Bogra na het faillissement wilden overnemen. Zo was Van Wijk Uitvaartkisten in Rotterdam volgens de ex-werknemers bereid om al het personeel, behalve de directie, over te nemen. Bovendien zouden ze een bod van boven de 2 miljoen euro hebben gedaan. Een stuk meer dan de 1,1 miljoen die Funico heeft betaald.
Van Wijk heeft zich beklaagd over het feit dat het bod nooit serieus is genomen. Aan de Volkskrant laat curator Guido de Wit weten dat "het beste bod is geaccepteerd". Een nadere toelichting kan hij niet geven "in verband met ondertekende geheimhoudingsovereenkomsten".
Hoger beroep
De werknemers laten aan NH Nieuws weten in hoger beroep te willen gaan en zijn bezig geld in te zamelen om dit mogelijk te maken. Hun advocaat Nicole Six laat in een reactie weten "dat de ontslagen werknemers verrast zijn door de uitspraak, omdat het zo evident is dat Bogra alleen een scenario heeft gevolgd om hen te kunnen ontslaan. Hiermee heeft Bogra bewust getracht de rechten van deze werknemers te beperken. Dat is in strijd met de uitleg van het Europees Hof."