Ga naar Content

Egmonders willen nieuwe sporthal op een andere plek uit angst voor "40 jaar ergernis"

EGMOND AAN ZEE Onder het motto 'beter ten halve gekeerd dat ten hele gedwaald' komt een groep Egmonders met een alternatief plan voor de nieuw te bouwen sporthal in Egmond aan Zee. "In de nieuwe plannen is geen rekening gehouden met het sociale karakter van de sporthal", aldus de groep bezorgde Egmonders. 

Door verslaggevers Tom Jurriaans en Anne Klijnstra

In 2018 moeten in het dorp een energieneutrale sporthal met een ondergrondse parkeergarage en 34 woningen verrijzen. De nieuwe sporthal komt op de plek waar nu nog sporthal De Watertoren staat. Volgens de groep bewoners is dat de verkeerde plek. 

Hart verenigingsleven
De sporthal wordt namelijk niet alleen gebruikt voor sport maar ook voor grote evenementen als de halve marathon van Egmond, de Derp Bikers Beach Race, het Trekpop Festival, en andere feesten en partijen. "Het is het hart van het verenigingsleven", vertelt bewoonster Rita Koppedraaijer. "Het is ook een dorpshuis, maar de gemeente ziet dat anders."

Lees ook: Mediation rond sporthal Egmond nog niet gestart: "Het is stil"

"De angst voor overlast is groot", vertelt Bert Jansen, die ook in de buurt woont. Er is volgens hem nu al geluidsoverlast bij de huidige bewoners rondom de sporthal. "Als er nieuwe woningen komen die nog dichter bij de hal staan, zal dat alleen maar toenemen. Een sporthal midden in een woonwijk is gewoon geen goed idee."

Overlast
In een open brief aan de gemeente Bergen pleit de groep dan ook om de sporthal een paar honderd meter verderop te bouwen bij jeugdopvang De Wal aan de Sportlaan. "Makkelijk met aan- en afvoerend verkeer, weinig omwonenden en dus minder kans op overlast."

Lees ook: Zorgen om toekomst sporthal Egmond: "De doodsteek voor het verenigingsleven"

Ondanks herhaalde verzoeken wil de gemeente nog niet reageren op het alternatieve plan. De grote vraag is of de bewoners niet te laat zijn. "Het kost misschien tijd en geld, maar een nieuwe sportvoorziening die voor de komende 40 jaar moet functioneren op de verkeerde plek kan 40 jaar ergernis voor omwonenden opleveren." 

Foto: NH/Tom Jurriaans