Ga naar Content

Jubilerende sterrenwacht Orion moet het zonder telescopen doen

BOVENKARSPEL Sterrenwacht Orion bestaat 25 jaar. Reden voor een feestje, zou je denken. Toch pakken ze niet uit in Bovenkarspel. De reden? Door een defect in het besturingssysteem werken de vier telescopen in de koepel niet. En dat euvel is niet zomaar verholpen.

De problemen begonnen in 2011, toen de meterkast van het pand werd getroffen door lekkage. De gemeente Stede Broec, eigenaar van het pand, liet er een gecertificeerd bedrijf ernaar kijken. Dat bedrijf stelde echter vast dat er niets aan de hand was.  

Vereniging Orion was het daar niet mee eens, want sinds die lekkage stapelen de problemen in het besturingssysteem van de telescopen zich op.

Lees ook: West-Friezen reizen naar VS voor natuurfenomeen van twee minuten

"In al die jaren hebben we zo vaak storingen gehad dat het wel 9.000 euro heeft gekost. Inmidels is de schade dus zo groot dat het niet meer te betalen is om het besturingssyteem te repareren", vertelt Theo Mulder, voorzitter van Orion. 

Aardlekschakelaars
De bedrijven die Orion zelf inschakelde om naar de meterkast te laten kijken, concludeerden dat er wel degelijk iest mis is met de aardlekschakelaars in de meterkast.

Er moest meteen iets gebeuren, was hun oordeel. Maar volgens Theo Mulder wil de gemeente niet luisteren. "Dat frustreert enorm, ze doen net alsof er niks aan de hand is. "

Powerpack
Intussen hebben de leden besloten om geld in te zamelen voor de aanschaf van een powerpack, een soort zelfstandig werkende accu. "Het kost bijna 20 duizend euro, maar dan zijn we niet meer afhankelijk van de gemeente en de meterkast."

De vereniging kan niet wachten tot het zover is. Hibbe van der Veen wordt al blij van de gedachte. "Dan kunnen we eindelijk weer onze leden, maar ook scholieren naar de zon laten kijken. Dan zijn we echt heel blij. "

Foto: NH