Noord-Holland

West-Friezen reizen naar VS voor natuurfenomeen van twee minuten

12 augustus 2017, 12.52 uur · Aangepast 12 augustus 2017, 13.02 uur · Door Maarten Edelenbosch

NH Nieuws

BOVENKARSPEL - BOVENKARSPEL Een reis naar de Verenigde Staten maken voor een natuurfenomeen dat maar twee minuten duurt. Een groep van zo'n twaalf mensen van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel vertrekt binnenkort om op 21 augustus in de VS een volledige zonsverduistering mee te maken.

Veel mensen zullen nog geen idee hebben wat ze die dag gaan doen, maar in de agenda's van veel astronomen staat 21 augustus al geruime tijd omcirkeld. 

"Ja, al acht jaar geleden. De laatste drie jaar zijn we er echt mee aan de slag gegaan. We hebben toen ook al een hotel geboekt. Want anders waren we te laat geweest. Nu is alles vol", vertelt reisorganisator Jos Lankreijer.

Elf uur vliegen
Z'n eerste zonsverduistering zag hij in de jaren zestig, en het blijft trekken. Zelfs al moet je daarvoor zo'n elf uur naar de Verenigde Staten (Madras, Oregon) vliegen. En ook als de verduistering maar twee minuten duurt. 

Lees ook: Piloot blikt terug op zonsverduistering: "Dit vergeet ik nooit meer"

"Inderdaad, dat is ook zo. Maar het zijn twee minuten die je de rest van je leven zal herinneren." Zijn vrouw en medereiziger Marina Kroon vult aan: "Eén keer een totale zonsverduistering zien, en je bent verkocht. En je kunt niet wachten totdat je de volgende kan zien."

Geen bewolking
Ina Kofman gaat voor het eerst mee op reis naar een totale zonsverduistering. "Ik heb me twee jaar terug opgegeven. Dan denk je, dat is nog heel ver weg, maar nu is het zover. Ik heb er enorm veel zin in."

En dan maar hopen dat er geen bewolking is. De weersvoorspellingen zien er goed uit, en ook daarom is Madras bewust gekozen. Ook al trekt de zonsverduistering over een heel groot deel van de VS.

Lees ook: Zonsverduistering toch grotendeels zichtbaar in Noord-Holland

"Madras heeft goed klimaat, en de kans op bewolking is klein", verklaart Lankreijer de keuze voor die locatie. "Ik hoop het maar. Want het zou wel een heel grote teleurstelling zijn als het bewolkt is, dus ik duim voor goed weer", aldus Kofman.

Verslaafd
Ondertussen zit de volgende volledige zonsverduisteringsreis al in het achterhoofd. "2020 in Zuid-Amerika. Dan zou ik graag weer willen. Ik ben echt verslaafd", bekent Kroon. 

Maar eerst dus de eclips van 21 augustus die om 19.18 uur te zien zou moeten zijn. Niet in Nederland overigens, daar is de eerstvolgende volledige zonsverduistering pas weer in de 22e eeuw.