Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Zandvoortse wethouder moet weg wegens dubieuze rol rondom Watertorenplein

10 oktober 2017, 15.18 uur · Aangepast 10 oktober 2017, 17.18 uur · Foto: NH Nieuws N-H / Anne Kruijsen

ZANDVOORT De Zandvoortse wethouder Michel Demmers stapt per direct op. Demmers wordt daartoe gedwongen door de burgemeester en zijn collega-wethouders. Aanleiding is de rol die hij heeft gespeeld bij de herontwikkeling van het Watertorenplein.

Deze week is uit een wob-onderzoek gebleken dat Demmers mails heeft doorgestuurd naar een van de partijen die in de race waren om het renovatieproject binnen te halen. Hij heeft die partij ook adviezen gegeven om meer kans te maken het project binnen te slepen. Dat is ook gelukt. Een andere gegadigde deed daarom een wob-verzoek naar alle documenten.

Lees ook: #HeteHangijzers: Welke toekomst wacht de watertoren van Zandvoort?

Die werkwijze van de wethouder is in het Zandvoortse college volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Wethouder Gert Toonen: "Dit is een schoolvoorbeeld van achterkamertjespolitiek zoals die werd bedreven in 1917. Maar het is 2017. Ik voel me besodemieterd door m'n collega."

De komende tijd volgen onderzoeken naar de gang van zaken. Burgemeester Niek Meijer sluit niet uit dat er ook juridische stappen worden gezet tegen de wethouder van Gemeente Belangen Zandvoort. Alle zaken rond dit project zijn voorlopig stilgelegd.

De opgestapte wethouder wilde vandaag niet reageren. In een verklaring zegt hij zo te hebben gewerkt 'om juridische ongelukken' te voorkomen. "Er bestaat verschil tussen mijn bestuursstijl en die van andere collegeleden. Dat heeft effect op het onderlinge vertrouwen en dat vind ik een minder goede basis voor een constructieve samenwerking."

Burgemeester Meijer en wethouder Toonen zeggen totaal verrast te zijn door de werkwijze van Demmers. Zij drongen er bij Demmers op aan om op te stappen. "En anders hadden we het vertrouwen in hem opgezegd."