Ga naar Content
Noord-Holland

#HeteHangijzers: Welke toekomst wacht de watertoren van Zandvoort?

28 februari 2014, 14.32 uur · Aangepast 28 februari 2014, 14.47 uur
Door: · Foto: NH Nieuws N-H / Anne Kruijsen

ZANDVOORT De watertoren die sinds 1949 de skyline van Zandvoort siert, staat al meer dan tien jaar leeg. Na een brand in 2001 is het monumentale gebouw in verval en is er nog steeds geen nieuwe bestemming voor de watertoren. Een doorn in het oog van veel

"Als het moet, pak ik mijn hondje en gaan we met de collectebus langs de deuren", zegt een Zandvoortse die de watertoren wil behouden. Zandvoorters willen dat de toren die nu leeg staat, gauw een grote opknapbeurt krijgt. Na een brand in 2001 is er weinig meer gedaan aan de watertoren. De huidige eigenaar heeft het gebouw samen met een aangrenzende villa te koop staan voor 2,1 miljoen euro.

"Niemand geeft zoveel geld voor een oude watertoren en een vervallen villa", vertelt Edwin Keur van de belangengroep Red De Watertoren. "Het vermoeden gaat rond dat de eigenaar zoveel geld vraagt, zodat niemand het wil kopen. Als de watertoren dan echt niet meer te redden is, wordt deze gesloopt en kan er nieuwbouw op worden gezet."

Dwingen
Nieuwbouw is in de huidige toren niet mogelijk vanwege de monumentale status. Toch hoopt Keur dat de toren behouden blijft voor Zandvoort: "Hopelijk dwingt de gemeente de eigenaar om onderhoud te doen". De eigenaar van het tegenover gelegen pension 'De Watertoren' maakt zich minder druk: "Als de watertoren gesloopt wordt, maak ik wel een kleine in de voortuin".

Wat de bewoners van Zandvoort willen met de watertoren zie je vanmiddag in het NH Nieuws om 17:00 uur. Is het in jouw gemeente ook water naar de zee dragen? Stem nu op rtvnh.nl/hetehangijzers!