Ga naar Content

Tiny Houses Alkmaar: ''Als er geen oplossing komt, ben ik weg''

ALKMAAR Wonen in een huis van nog geen 20 vierkante meter. Marjolein Jonker uit Alkmaar doet het. Ze woont in een zogenoemd Tiny House op het terrein van de oude gasfabriek. Maar de vraag is hoe lang ze nog blijft.

"Het was mijn droom om hier een kleine community te vormen, mensen die bewust kiezen voor een Tiny House omdat ze eenvoudig, duurzaam en milieubewust willen wonen. En om zo te experimenteren met een woonvorm waar nog niet voor mogelijkheden voor zijn in Nederland". 

En Alkmaar liep daarmee voorop. Marjolein is de eerste in Nederland die een stukje grond kreeg van de gemeente Alkmaar om haar kleine huisje neer te zetten. Het idee was dat er meer huisjes bij zouden komen. Maar daar is nog niks van terecht gekomen. "Na anderhalf jaar ben ik nog steeds de enige die hier woont. Dat terwijl er heel veel vraag is van mensen die hier willen wonen". 

Lees ook: Wonen in een huisje van 20 vierkante meter: ''Zelfs een man kan er nog wel bij''

Stank
Nu dreigt het eerste en enige Tiny House in Alkmaar te verdwijnen. Een van de redenen dat het project niet van de grond komt, is de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het Hoogheemraadschap heeft namelijk bezwaar aangetekend. Niet omdat ze tegen Tiny Houses zijn, maar omdat het tegen de regels is. Binnen een bepaalde radius om de installatie, mag je niet wonen vanwege de stank. Zou­den er toch wo­nin­gen bin­nen de cirkel ko­men, dan zou­den er dure in­ves­te­rin­gen no­dig zijn om aan veel stren­ge­re wet­te­lij­ke ei­sen te vol­doen.

Lees ook: Hoogheemraadschap gooit roet in het eten van Tiny Houses Alkmaar

Oplossing
Volgens wethouder Jan Nagengast hoeft het niet zover te komen. Hij heeft met de provincie nog eens om tafel gezeten en bebouwing is volgens hem wel degelijk mogelijk volgens het bestemmingsplan. "We gaan er uitkomen met het Hoogheemraadschap. De bewoners moeten in de toekomst wel een verklaring ondertekenen dat er niet geklaagd wordt over mogelijke geuroverlast. En volgens mij moet het dan gewoon rondkomen". 

Marjolein is voorzichtig positief. "Het stemt me hoopvol. Ik zou hier heel graag willen blijven. Er is in ieder geval een grote hobbel weggenomen. Maar als het niet lukt ga ik op zoek naar een andere plek."

Foto: NH/Tom Jurriaans