Noord-Holland

Verbannen SP Hoorn moet eerst 'contact met de bevolking herstellen'

20 september 2017, 19.27 uur · Aangepast 20 september 2017, 20.06 uur · Foto: SP Hoorn

Whatsapp

HOORN Het landelijke partijbestuur van de SP wil dat de Hoornse afdeling orde op zaken stelt. Pas als het zover is, mag de partij weer mag meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Dat zegt regiovertegenwoordiger Marcel Olierook tegen NH Nieuws. Gisteren maakte de Hoornse socialisten bekend dat het landelijk bestuur hen heeft verboden mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. 

Dat verbod is het gevolg van het gebrek aan contact dat de SP'ers de afgelopen tijd met de inwoners van de West-Friese stad hebben gehad, liet de Hoornse partij in een persbericht weten.  

Lees ook: SP verbiedt afdeling Hoorn deelname aan verkiezingen: "Als een bom op ons dak" 

Olierook bevestigt die lezing. "De SP verschilt van andere partijen dat wij regelmatig inwoners benaderen. Zij zijn voor de SP de ogen en oren van de stad."

Door voeling te houden met de inwoners kan het beleid van raad en college kritisch worden gevolgd en kunnen eventuele misstanden snel kunnen worden aangepakt. "Er moet sprake zijn van een goed samenspel tussen de raadsfractie en wethouder enerzijds en de bevolking", benadrukt Olierook. 

Gebrek aan mankracht
Dat ze zich de afgelopen tijd te weinig onder de bevolking hebben begeven, komt door een gebrek aan mankracht, zo vertelde voorzitter Yvonne Kostelijk gisteren tegen NH Nieuws. Door onder meer ziekte en overlijden is het Hoornse partijkader de afgelopen tijd flink uitgedund.

De beschikbare tijd is vooral gestoken in het vinden van nieuwe bestuursleden, aldus de voorzitter. Daar lijkt vooralsnog weinig van terechtgekomen. 

Als er gemeenteraadsverkiezingen aankomen, bestudeert de landelijke fractie de verslagen waarin iedere lokale afdeling samenvat hoe het contact in de wijken is, welke activiteiten zijn ondernomen en welke bijeenkomsten zijn georganiseerd.

"Voor de afdeling Hoorn was de conclusie dat het activisme nauwelijks aanwezig was", gaat Olierook verder. "Wat door kader en bestuur van de afdeling werd bevestigd." 

Achterban kwijtraken
Het risico dat de SP Hoorn door afwezigheid bij de komende verkiezingen een deel van de achterban kwijtraakt, neemt het landelijk bestuur voor lief.  "In de afweging van alle factoren is de keuze gemaakt om de afdeling eerst weer op orde te krijgen", besluit de regiovertegenwoordiger.

"Het contact met de bevolking te herstellen en prioriteit geven aan het versterken van het kader en het bestuur."

Whatsapp