Noord-Holland

SP verbiedt afdeling Hoorn deelname aan verkiezingen: "Als een bom op ons dak"

19 september 2017, 20.15 uur · Foto: SP Hoorn

Whatsapp

HOORN De Hoornse afdeling van de SP doet volgend jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het landelijke partijbestuur heeft dat verboden omdat de Hoornse SP-politici de laatste tijd te weinig contact hebben gehad met de inwoners van de West-Friese stad.

"We zijn heel erg geschokt", zegt afdelingsvoorzitter Yvonne Kostelijk tegen NH Nieuws. "Dit komt als een bom op ons dak." Ze vertelt dat het landelijke partijbestuur het besluit al eerder had genomen, maar dat er nog geen ruchtbaarheid aan was gegeven omdat er bezwaar was aangetekend. "Maar het partijbestuur heeft het besluit desondanks gehandhaafd." 

Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen zitten er vier SP'ers in de Hoornse gemeenteraad. Als coalitiepartij levert de SP bovendien een wethouder: Nel Douw heeft onder meer jeugdzorg en maatschappelijke opvang in haar portefeuille.  Op de vertegenwoordiging van burgers in de gemeenteraad valt weinig af te dingen, benadrukt de lokale SP in een persbericht. Waar het wel aan schort, is de zichtbaarheid in de wijken. 

'Gebrek aan menskracht'
"We hebben de laatste twee jaar wel meegedaan aan buurtcampagnes", vertelt Kostelijk. "Maar stukken minder dan door het partijbestuur gewenst." Dat is volgens de lokale afdeling vooral het gevolg van een 'gebrek aan menskracht', veroorzaakt door het wegvallen van partijgenoten 'door o.a. overlijden en ziekte'. "Ook is een aantal mensen na jarenlange inzet gestopt."

Kostelijk erkent dat de zichtbaarheid daardoor de laatste jaren minder is geweest. "Maar wij vonden het belangrijker om nieuwe bestuursleden te vinden." Nu er komend jaar in Hoorn niet op de SP kan worden gestemd, vreest ze dat SP-kiezers hun politieke hart aan andere partijen verpanden. "Alleen daarom zou ik al willen meedoen."

Zeldzaam
Een unicum is het volgens Kostelijk niet, zeldzaam is het wel dat de landelijke SP een lokale afdeling de voet dwars zet. "Ik weet wel dat de SP in Alkmaar een keer niet heeft meegedaan. Maar dat was hun eigen besluit. Dat een afdeling niet mag meedoen, zoals wij, is mij niet bekend." De Hoornse socialisten willen koste wat het kost voorkomen dat ze bij volgende verkiezingen - in 2022 - opnieuw worden gepasseerd. "We kunnen niet anders dan er weer voor te knokken. En er sterker uit te komen", besluit Kostelijk. 

Whatsapp