Ga naar Content
Noord-Holland

Bloemendaals raadslid roept zeventien getuigen op

18 september 2017, 19.40 uur · Aangepast 19 september 2017, 14.14 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

BLOEMENDAAL Raadslid Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal) heeft vandaag voor het gerechtshof maar liefst zeventien getuigen opgeroepen. Zelfs ex-commissaris van de Koningin Harry Borghouts moet van haar komen vertellen dat hij beschikte over geheime informatie. Roos is eerder veroordeeld door de Haarlemse rechtbank wegens het openbaar maken van informatie die geheim was verklaard.

Het raadslid uit Bennebroek vecht nu opnieuw aan dat deze gevoelige informatie terecht geheim is verklaard. In haar ogen probeert de gemeente Bloemendaal zichzelf te beschermen door haar te dwarsbomen stukken openbaar te maken. Uit de stukken blijkt dat de twee broers Slewe ambtenaren niet intimideerden of bedreigden. Ook al beweerde het college van B en W van wel.

Politieke partijen
De zeventien getuigen bestaan vooral uit politici en leden van politieke partijen in Bloemendaal, met name uit de collegepartijen VVD, D66 en GroenLinks. Zij moeten van Roos getuigen dat zij rijkelijk over de geheime informatie beschikten en er ook over praatten met derden, terwijl de verdachte haar mond moest houden.

Lees ook: Bloemendaals raadslid morgen opnieuw voor rechter na lekken geheime stukken

Eerder volgde het gerechtshof het openbaar ministerie. De rechters lieten geen getuigen toe. Ook nu wil het OM de getuigen niet toestaan in het strafproces. Volgens de advocaat-generaal gaat het er simpelweg om of Roos geheimhouding heeft geschonden.

Of daar nou reden voor was, of niet. Donderdag maakt het gerechtshof bekend of ze vinden dat er nu wel genoeg reden is om GroenLinkser Harry Borghouts en/of anderen te laten horen door de rechter-commissaris.

Sympathisanten
De rechtszaal zat vandaag vol met zo'n vijftig sympathisanten van Roos. Die applaudiseerden na haar slotpleidooi waarin ze zei dat het 'idioot' was hoe het openbaar ministerie met haar zaak omgaat.

Lees ook: Bloemendaals raadslid morgen opnieuw voor rechter na lekken geheime stukken

Zelfs een rapport van twee hoogleraren mag van het OM niet worden ingebracht, treurt ze. Roos: "Dat is onthutsend, schaamteloos en beklemmend. Dat ik in het strafhof sta in plaats van de bestuurders die hebben zitten liegen dat het gedrukt staat, is alsof ik in een nachtmerrie ben beland."