Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Bloemendaals raadslid morgen opnieuw voor rechter na lekken geheime stukken

17 september 2017, 16.45 uur · Aangepast 17 september 2017, 17.33 uur

BLOEMENDAAL Het gerechtshof in Amsterdam heeft besloten het hoger beroep van het veroordeelde Bloemendaalse raadslid Marielys Roos morgen toch nog niet inhoudelijk te behandelen. Dit tot volslagen verrassing van Roos en haar advocaat.

De rechters maakten hun stap gisteren bekend. Zij willen er morgen toch nog een zogeheten regiezitting van maken. Wat de rechters nu willen bespreken, is voor Roos onbekend. Zij is eerder in de rechtbank van Haarlem veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van zestig uur voor het lekken van geheime mails..

Het raadslid van Hart voor Bloemendaal maakte in 2014 stukken openbaar die geheim waren verklaard. Volgens de gemeente zouden de broers Slewe ambtenaren intimideren en bedreigen vanwege bouwplannen op hun landgoed Elswouthoek die de gemeente niet wilde toestaan. Uit de geheime stukken die Roos openbaar maakte, bleek echter dat er helemaal geen sprake was van bedreiging en intimidatie. Inmiddels was de naam Slewe al flink door het slijk gehaald. 

Lees ook: Bloemendaalse partij onthult geheime stukken dossier Elswoutshoek

Volkskrant-columnist Meindert Fennema – toen geen raadslid in Bloemendaal – publiceerde zelfs details uit de mails. Dat schrijft D66-fractievoorzitter Jerker Westphal in een (uitgelekte) mail die op Facebook is geplaatst. Net als dat hij toe lijkt te geven dat de coalitiepartijen één front vormen door de wethouders af te dekken en Marielys Roos misschien wel onterecht te laten vervolgen. 

Om dit alles aan te tonen had Marielys Roos bij de vorige regiezitting veertien getuigen aangedragen. Dat verzoek werd toen afgewezen. Daar trekt Roos de conclusie uit dat het 'een politiek showproces' is om haar als dissident aan te pakken. Zij betoogt dat er bewust valse aangifte tegen haar is gedaan.

Lees ook: Uitgelekte mails: 'Bloemendaal is bijna vier miljoen kwijt aan strijd met twee broers'

Nog meer uitgelekte mails van leden van de collegepartijen GroenLinks, VVD en D66 zijn de afgelopen maanden door de advocaat van Roos doorgestuurd naar openbaar ministerie en het gerechtshof. Mogelijk wil het gerechtshof daarom morgen alsnog getuigen laten horen. Een voormalig D66-raadslid heeft zich daarnaast bij de politie gemeld om voor Roos te getuigen.

In een interview met NH Nieuws vertelt Roos over haar missie. Zij vindt dat raadsleden niet bang mogen zijn en gaat met opgeheven hoofd en vol vertouwen de rechtszaak in. 

Video #170174
NH