Start van hoofdcontent

BEVERWIJK

nl

Historische 'Vondelmuur' stort in onder gewicht omgevallen boom

13 september 2017, 19.44 uur

BEVERWIJK De vroegere buitenplaats Scheybeeck is een groene oase van rust in het drukke Beverwijk, maar de bomen zijn er kwetsbaar en vaak heel oud. Eén van de grotere exemplaren woei door de wind om en vernielde deels een muur in het park.

Die muur is niet zomaar een rijtje stenen, maar een historische muur. Voor veel Beverwijkers was het in hun jeugd een klimmuur. Het is echter niet vanwege de geschiedenis dat Truus Zonneveld zo gehecht is aan de muur, al speelt het wel mee. Ze is er vooral aan gehecht omdat ze er als kind vaak kwam en er ooit een familieportet is gemaakt waarvoor de muur als decor diende.

Lees ook: Stormschade in de provincie: een overzicht

'Doodziek' is Truus van de beschadigingen. Ze hoopt dat de gemeente Beverwijk bereid is de muur te herstellen. "Het zal wel kostbaar zijn, maar het zou wel mooi zijn als de muur in oude luister wordt hersteld."

Historie
De historie van de muur gaat ver terug: naar de zeventiende eeuw zelfs. Toen werd landgoed Scheybeeck bewoond door een rijke Amsterdamse koopman.

Die nodigde Joost van den Vondel, 's lands bekendste dichter, uit om bij hem te komen logeren. En zo verbleef Van den Vondel, de 'prins der dichters', enige tijd in Beverwijk, waar hij ook gedichten schreef, waaronder het luchtige Beeckzangh.

Foto: