Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl

Stormschade in de provincie: een overzicht

13 september 2017, 10.25 uur · Aangepast 14 september 2017, 00.15 uur

NOORD-HOLLAND De eerste meldingen van schade door de herfststorm die over de provincie raast, komen binnen. Tot nu toe gaat het vooral om omgewaaide bomen, vrachtwagens en schuttingen. In Amsterdam en Alkmaar viel een boom op een auto.

In Beverwijk heeft een omgewaaide boom een historisch muurtje vernield. De boom werd door de storm losgerukt uit de grond en viel bovenop het eeuwenoude muurwerk.

Boom Beverwijk

Hoewel Rijkswaterstaat adviseerde niet met aanhangers de weg op te gaan, ging het mis ter hoogte van Akersloot: een aanhanger van een vrachtwagen waaide om. Twee rijstroken waren hierdoor enige tijd dicht. Een berger had grote moeite het gevaarte te bergen, omdat het door de wind steeds weer omwaaide. 

Op de A10 bij Zeeburg verloor een vrachtwagen zijn dak. 

Bomen en takken
De andere kant op ter hoogte van Akersloot viel een boom op de weg. Omdat twee rijstroken dicht waren, stond er file richting Amstelveen. De brandweer is bezig de boom op te ruimen.

Op de A7 richting Den Oever bij de afrit Wognum wordt het verkeer gehinderd door losgewaaide takken. Op dezelfde weg ter hoogte van Avenhorn is in de berm een gat ontstaan door hevige regenval. Omdat de kans bestaat dat er ook aarde onder de vluchtstrook vandaan is gespoeld, zijn de vluchtstrook en de naastgelegen rijbaan dicht voor spoedherstel. Het is onbekend hoe lang dit gaat duren. 

Lees ook: Omgevallen boom veroorzaakt kapotte gas- en waterleiding in Zaandam

In Alkmaar zijn ook meerdere (delen van) bomen op de weg terechtgekomen. Veel takken werden daarom preventief afgezaagd en in stukken gehakt om erger te voorkomen. De takken die de weg versperren, worden weggehaald door de gemeente. De politie waarschuwt alleen de weg op te gaan als het noodzakelijk is.

Video #169975

Ook is daar een kampeerwinkel helemaal onder water gelopen. De medewerkers, tenten en showcaravans staan allemaal in een flinke laag water.

Auto's onder bomen
Op de President Steynstraat in Amsterdam is een boom op een auto gevallen die voor een stoplicht stond te wachten. De bestuurder is inmiddels uit de auto en een ambulance is onderweg. Hoe de bestuurder er aan toe is, is niet bekend. 

In Amstelveen raakte een automobilist zwaargewond toen een boom op zijn rijdende auto viel. 

Lees ook: Stilte voor de storm: dit moet je weten

Ook een auto in Alkmaar raakte beschadigd door een omgevallen boom. Het is niet bekend of er iemand in de wagen zat. Op de Alkmaarseweg in Beverwijk viel ook een boom om. Een automobilist kwam met de schrik vrij, meldt @112ijmond op Twitter.

Ontruimd
In Krommenie is een school uit voorzorg ontruimd, omdat er een boom op het gebouw dreigde te vallen. De brandweer is ter plekke om de situatie weer veilig te maken. 

Op de Conradweg in Haarlem zijn stalen platen van het dak van een gebouw gewaaid. De brandweer heeft de omgeving afgezet en is met een hoogwerker op het dak bezig om loszittende platen te verwijderen.

Video #169967

Muurtje
Een eeuwenoud en zeer geliefde muur bij park Scheybeek in Beverwijk is gesneuveld, toen er een boom op viel. De muur hoorde bij het buitenverblijf van een rijke Amsterdamse koopman, die dichter Joost van den Vondel regelmatig op bezoek had. 

De strandhuisjes bij Paal 9 op Texel staan door de storm dichter bij de zee dan normaal. Het water reikt tot aan de gebouwtjes.

Op het dak
Aan de Zuidwal in Julianadorp zorgde de windkracht ervoor dat een boom omwaaide en een deel van het gazon meehaalde. De boom belandde deels op het dak van een huis. 

Schip in de problemen
Een reddingsboot van de KNRM in Huizen heeft op het Gooimeer een vrouw geëvacueerd die met haar schip in problemen was gekomen op het water.