Ga naar Content
Noord-Holland

Rechtszaak tegen doodrijder Aalsmeerse Tom (23) van start

7 september 2017, 11.45 uur · Aangepast 7 september 2017, 13.12 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

AALSMEER Bij een aanrijding in Aalsmeer kwam in september 2015 de 23-jarige Tom om het leven. Zijn nichtje van 18 raakte zwaargewond. Vandaag is de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Tom en zijn nichtje, die al jaren bij hen in huis woonde, hadden de Aalsmeerse feestweek bezocht. Onderweg naar huis werden de twee op de fiets aangereden door een auto. Tom overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De bestuurder van de auto, een man uit Rijsenhout, werd aangehouden. Hij had te veel gedronken.

Lees ook: Bloemen op plek doodgereden Tom (23): "We blijven over je praten, lachen en huilen"

Bij de inhoudelijke behandeling staat in de rechtbank een foto van een lachende Tom. De rechtbank is flink gevuld: er zijn veel nabestaanden.

Poging tot doodslag
De officier van justitie wil dat de verdachte poging tot doodslag ten laste wordt gelegd.

De verdachte, inmiddels 46, vertelt in de rechtszaal hoe de gebeurtenissen hem al twee jaar bezighouden. Hij zocht de foto van Tom vaak op.

Hij zegt dat hij voor het ongeluk net was gescheiden en dat hij tijdelijk op een vakantiepark woonde in Rijsenhout. Na een paar glazen wijn stapte hij in de auto om naar een uitgaansgelegenheid in Amstelveen te rijden. Daar dronk hij nog wat wijn. Na middernacht ging hij dansen en heeft hij "in zijn beleving in ieder geval" geen alcohol meer gedronken. Toen hij daarna naar huis reed, ging het mis. "Op een gegeven moment zag ik in het donker een reflecterend iets komen. Een of twee seconden later was er een harde klap."

Gevaarlijk
Volgens de rechter reed de verdachte harder dan 70 kilometer per uur, op een plek waar 50 is toegestaan. "In mijn beleving ging ik 50 of 60, misschien 70. Het was niet zo dat ik dacht: ik ga de weg op om te racen", vertelt de verdachte. Volgens de rechter kende de man de weg goed en wist hij ook dat het feestweek was in Aalsmeer. "Dat heb ik me niet gerealiseerd". Volgens andere getuigen reed de auto veel te hard en gevaarlijk. "We moesten echt uitwijken", zegt iemand die ook die avond door de auto werd gepasseerd.

Lees ook: Aalsmeer geschokt na dodelijk ongeval: "De bestuurder zag er emotieloos uit"

Volgens de getuigen riep de bestuurder na het uitstappen: "Godverdomme, ze hadden geen licht." Volgens het nichtje en een vriendin van het stel reden ze wel met verlichting.

Naar verwachting wordt er vandaag een eis bekendgemaakt.