Ga naar Content

Orkaan Irma raast over Sint Maarten: "Het is afwachten en bidden"

HAARLEM Marlon Beauperthuy uit Weesp houdt zijn hart vast voor zijn familie en vrienden in Caribisch Nederland. Met windsnelheden van meer dan 300 kilometer per uur raast orkaan Irma momenteel over zijn thuiseiland Sint Maarten.

Zijn werkplek in Haarlem, waar hij normaal gesproken tropische reizen samenstelt voor toeristen, heeft de geboren Sint Maartener Marlon Beauperthuy (44) nu getransformeerd tot crisiscentrum om de orkaan Irma in de gaten te houden. Marlon is reisagent en gespecialiseerd in onder meer vakanties naar de Caribisch Nederlandse eilanden en de Verenigde Staten. Maar van werk komt er nu niet veel.

Zijn kantoor deelt hij vandaag met collega en vriendin Suzette, die ook jarenlang op Sint Maarten woonde. Samen proberen ze zoveel mogelijk contact te krijgen en houden met vrienden en familie op het eiland. Suzette maakte de allesverwoestende orkaan Luis in 1995 ook al mee op Sint Maarten. De vele beelden die ze via Facebook, Whatsapp en via nieuwssites van de ravage te zien krijgen, grijpen haar aan. Marlon en Suzette voelen zich machteloos.

Lees ook: TUI en KLM passen vluchten van en naar Sint Maarten aan vanwege orkaan

Marlon's ouders wonen in een appartementencomplex, niet ver van de luchthaven. Het lukt niet om verbinding met ze te krijgen via een wifi- of gsm verbinding. Maar gelukkig krijgt hij ze wel te pakken via hun thuistelefoon. Hun twee auto's zijn door de orkaan vernield, het water gutst via kieren het appartement binnen, maar ze zijn veilig en kunnen het nog wel twee weken volhouden met het ingeslagen voedsel en water. Want na Irma dreigt ook orkaan Jose het eiland te bereiken.

Luchthaven in puin
Tot een uur of twaalf 's middag lukt het Marlon en Suzette nog om via internet naar de Sint Maartense radio te luisteren en naar webcams op het eiland te kijken. Waar luchtvaartfanaten normaal gesproken livestreams van de spectaculaire landingsbaan kunnen zien, zijn nu enkel beelden van de puinhopen op de luchthaven te bekijken. Het is duidelijk dat voorlopig niemand het eiland per vliegtuig kan bereiken. Uiteindelijk vallen ook de webcamverbindingen weg, orkaan Irma legt de stroomvoorziening van het eiland plat.

Marlon: "Het is een vreselijke, vreselijke, vreselijke situatie. Het is emotioneel. Tranen zijn er nog niet, maar die komen nog. We hopen op het beste. Het is afwachten en bidden."

Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft inmiddels een gironummer voor de slachtoffers van orkaan Irma geopend.

Foto: ANP / NH Doron Sajet