Noord-Holland

NL
V

Noord-Hollanders getuige van zonsverduistering in VS: "Spectaculair"

22 augustus 2017, 00.45 uur · Aangepast 22 augustus 2017, 01.03 uur · Foto: Google Maps & NH/Doron Sajet

MADRAS Een groep van dertien astronomen van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel is vanavond in de Verenigde Staten getuige geweest van de volledige zonsverduistering.

Reisorganisator Jos Lankreijer vertelt dat ze de zonsverduistering vanuit Madras, Oregon hebben gevolgd. "Hier was de kans op een heldere hemel het grootst", vertelt hij. "En Madras heeft ons niet teleurgesteld, want het was hier zonnig en prachtig."

Hoewel de maan langzaam voor de zon schuift en het dus langzaam donkerder en lichter werd, konden de volgers slechts twee minuten genieten van de volledige eclips.

Corona
"Spectaculair mooi en indrukwekkend", beschrijft Lankreijer de corona. Normaal is hete atmosfeer van de zon niet zichtbaar, maar tijdens een zonsverduistering verschijnt die als een gloeiende ring rond de maan.  

Lees ook: West-Friezen reizen naar VS voor natuurfenomeen van twee minuten

Hoewel door de verwachte drukte in Madras vooraf werd gewaarschuwd voor onder meer benzineschaarste, heeft het gezelschap uit Bovenkarspel daar weinig van gemerkt. "Maar op dit moment zijn de wegen overvol", aldus Lankreijer. "Iedereen gaat blijkbaar tegelijkertijd naar huis." 

Emotioneel
Na het natuurfenomeen hebben de eclips-fans nagepraat. "Over wat het emotioneel met ons heeft gedaan", vertelt hij. "De een is er meer geraakt door de ander, maar we zijn allemaal blij dat we het gezien hebben."

Stiekem fantaseert het gezelschap alvast over de volgende eclips-reis. Zonder reis geen eclips, want de volgende volledige zonsverduistering in Nederland staat pas in 2135 op het programma.