Ga naar Content

Raad van State moet Zwaagdijk redden van windmolens: "U bent onze laatste redding"

ZWAAGDIJK-OOST Al jaren verzetten de inwoners van Zwaagdijk-Oost zich, zonder succes, tegen de komst van windpark Westfrisia. De zitting bij de Raad van State in Den Haag vandaag was laatste kans voor de tegenstanders.

De inwoners zijn vooral boos omdat alleen voor de molens in hun dorp een aparte regeling geldt. Alleen in Zwaagdijk mogen de molens op 500 meter afstand worden gebouwd, terwijl voor alle andere plekken 600 meter geldt. Zonder de regeling was windpark Westfrisia sowieso nooit haalbaar geweest. "Tot in onze botten voelen we dat we op onterechte wijze worden benadeeld", vertelt André Karsten. 

Lees ook: Zwaagdijk vecht voor laatste kans tegen komst windmolens: 'We zijn het afvoerputje van de provincie'

Bij de Raad van State liet de provincie nog maar eens weten dat alles volgens de regels is gegaan. De aparte regeling was noodzakelijk omdat de aanvraag voor Windpark Westfrisia al was gedaan voordat de afstand op 600 meter was bepaald. 

Schijnprocedure
Maar daar denken de Zwaagdijkers heel anders over. Hans Mels hield een betoog tijdens de zitting: "Er is sprake van een schijnprocedure, ongelijkheid en misbruik van rechten. Ons recht op fairplay van de overheid. Alstublieft, stuur het plan terug naar provincie in Haarlem. U bent onze laatste redding."

Lees ook: Provincie ondanks protesten akkoord met windmolenpark: "Bewijst dat we tweederangs burgers zijn"

Normaal gesproken is de uitspraak over zes weken, maar nu is de termijn nog onduidelijk. De Raad van State heeft aangegeven meer tijd nodig te hebben. En wat de inwoners betreft hoeft er ook geen haast te worden gemaakt, zodat de windmolens er voorlopig ook zeker niet komen. "Doe maar rustig aan, haast u langzaam. Wat ons betreft mag het nog jaren duren."

Foto: NH / Maarten Edelenbosch