Ga naar Content

Provincie ondanks protesten akkoord met windmolenpark: "Bewijst dat we tweederangs burgers zijn"

ZWAAGDIJK-OOST Ondanks zware protesten van inwoners van Zwaagdijk-Oost is de meerderheid van Provinciale Staten akkoord gegaan met de komst van Windmolenpark Westfrisia. Dat betekent dat de windmolens er 'gewoon' komen. Bewoners zijn zwaar teleurgesteld. "Dit bewijst dat we echt tweederangs burgers zijn."

De bewoners van het West-Friese dorp vochten vandaag voor hun laatste kans in het provinciehuis in Haarlem. Zij zagen tot hun grote woede dat de meerderheid van Provinciale Staten akkoord ging met de plannen voor een nieuw windmolenpark. Alleen de SP, PVV, 50PLUS en Ouderenpartij Noord-Holland stemden tegen.

'Regels belangrijker dan mensen'
"Dit bewijst dat we echt tweederangs burgers zijn", vertelt André Karsten. "Ze zeggen vrijwel allemaal dat het park er eigenlijk niet moet komen, maar dat ze alleen kijken of ze de regels goed hebben gevolgd", vult Hans Mels aan. "Kennelijk zijn regels belangrijker dan mensen."

Lees ook: Zwaagdijk vecht voor laatste kans tegen komst windmolens: 'We zijn het afvoerputje van de provincie'

De Zwaagdijkers voeren een jarenlange strijd tegen de komst van vijf windmolens. "Voor de vorm mogen we participeren, bezwaar maken, commissies bezoeken, maar uiteindelijk is het besluit al lang genomen. Dit is alleen maar voor de bühne", aldus een woedende Mels.

Hij vervolgt: "We krijgen kilo's begrip en statenleden zeggen 'we vinden het zo erg' en 'we moeten het evalueren en 'in het vervolg moeten we het anders doen'. Maar daar kopen we niks voor."

Raad van State
De bewoners gaan het besluit aanvechten bij de Raad van State, om alsnog hun gelijk te halen. "Dan kunnen we het minimaal een half jaartje rekken, en dan zien we wel wat de Raad van State hiervan vindt. We gaan absoluut niet opgeven", besluit Mels.

Lees ook: West-Friezen demonstreren tegen windmolens: "M'n kinderen moeten opgroeien in open landschap'

Het windmolenpark zou er volgens de plannen in 2018 moeten komen, maar door de gang naar de Raad van State wordt die doelstelling waarschijnlijk niet gehaald.

Foto: NH / Maarten Edelenbosch