Ga naar Content
Noord-Holland

Zomergasten met Van der Laan wekt bewondering: "Blijf alstublieft nog een poos bij ons"

31 juli 2017, 11.03 uur · Aangepast 31 juli 2017, 12.08 uur
Door: · Foto: VPRO/Facebook

AMSTERDAM De uitzending van het tv-programma Zomergasten met Eberhard van der Laan heeft veel losgemaakt. Op social media is het uitgebreide interview met de Amsterdamse burgemeester het gesprek van de dag.

Het gesprek met Van der Laan heeft veel indruk gemaakt, zo is wel duidelijk. "Ik heb vanavond de gehele aflevering gezien, zeer indrukwekkend", schrijft iemand op Facebook. "Amsterdam mag echt trots zijn op zo'n burgemeester! Wat een geweldige man!", wil de volgende kwijt. Weer een ander: "U bent een prachtig mens, burgemeester van der Laan!!!"

Lees ook: Burgemeester Van der Laan bij Zomergasten: "Ik voel me goed"

"Wat een prettig mens"
Van der Laan zei tijdens het drie uur durende interview dat hij ondanks de uitgezaaide longkanker die bij hem is geconstateerd, nog 'een poosje' burgemeester wil blijven. Die opmerking is veel mensen niet onopgemerkt gebleven. "Mijnheer van der Laan wilt u alstublieft nog een hele poos bij ons blijven, bedankt", vraagt iemand.

Lees ook: Burgemeester Van der Laan kijkt terug op zijn leven in Zomergasten

Een ander vult aan: "Wat een prettig mens, altijd al gevonden! U moet nog jaren onder ons blijven. We hebben behoefte aan dit soort mensen in ons Nederland." 

Lief Amsterdam
De uitzending eindigde gisteravond emotioneel toen presentatrice Janine Abbring Van der Laan vroeg wat hij in Amsterdam als erfenis wil achterlaten. Met een brok in zijn keel antwoordde hij dat hij hoopt dat Amsterdam 'de lieve stad blijft die het nu is'. Daarop reageerde Abbring met: "Je hebt Amsterdam ook liever gemaakt." Van der Laan geëmotioneerd: "Ik hoop het."

Ook dat fragment wekt bewondering bij de kijkers, zo valt uit een van de reacties op te maken: "Prachtig en ontroerend, een diepe buiging." 

‘Ik hoop dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is.’ zomergasten pic.twitter.com/h7qDJSBXpX

— VPRO Zomergasten (@zomergasten) 30 juli 2017