Ga naar Content
Noord-Holland

Burgemeester Van der Laan bij Zomergasten: "Ik voel me goed"

31 juli 2017, 00.19 uur · Aangepast 31 juli 2017, 01.28 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM "Ik voel me goed. Niet zo moe. Ik heb op bepaalde plekken wel al heel lang pijn", vertelde Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam bij het programma Zomergasten. Begin dit jaar werd bij hem uitgezaaide longkanker geconstateerd.

Meestal wordt Zomergasten live uitgezonden, maar de aflevering met de burgemeester is van tevoren opgenomen. "Ik heb weleens dat ik een beetje word overvallen door moeheid en dan is het fijn dat je dat vangnet hebt van even eruit kunnen gaan en misschien desnoods morgen verder gaan", zei hij tegen interviewer Janine Abbring.

De burgemeester gaat volgende week op vakantie, vertelde hij. "Dus ik voel me lekker, maar het is natuurlijk heel slecht."

Lees ook: Burgemeester Van der Laan kijkt terug op zijn leven in Zomergasten

Voor de uitzending, waar Amsterdammers op verschillende plaatsen in de hoofdstad samen op grote schermen naar keken, had Van der Laan onder meer fragmenten over de Tweede Wereldoorlog uitgezocht.

Stoppen als burgemeester
Later in de uitzending zei de burgemeester tegen Abbring dat hij na de diagnose heeft overwogen te stoppen als burgemeester. "Maar verantwoordelijkheid is toch wel mijn bijnaam. Ik denk dat er een beetje een overmaat aan verantwoordelijkheidsgevoel met de paplepel is ingegoten", zei hij. Wel doet Van der Laan rustiger aan sinds hij weet dat hij ziek is. Er wordt veel werk overgenomen door wethouders en ambtenaren.

De burgemeester zei dat hij meer tijd aan zijn gezin zou besteden als hij het allemaal over zou mogen doen. Ook gaf hij aan dat hij zelf moet bepalen wanneer hij stopt, en niemand anders. "Voorlopig ben ik nog even een poosje burgemeester."

Abdelhak Nouri
Tegen het eind van het interview sprak Van der Laan ook nog over voetballer Abdelhak Nouri, die begin deze maand na hartfalen ernstige en blijvende hersenschade opliep. Van der Laan wilde graag laten zien dat Nouri een goede voetballer is. Hij liet de vlog van Nouri's broer zien op de dag waarop Nouri debuteerde in Ajax 1. "Dit is geen Amsterdams onderwerp. Je zag het overal, ook bij Feyenoorders en PSV'ers. Een onwaarschijnlijk verdriet dat iemand zo veel pech heeft", zei een geëmotioneerde Van der Laan.