Ga naar Content
Noord-Holland

Kankerpatiëntje David (12): "Zieke kinderen kunnen zelf beslissen"

12 juli 2017, 00.10 uur · Aangepast 12 juli 2017, 00.40 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Het 12-jarige kankerpatiëntje David dat zichzelf niet verder tegen zijn ziekte wil laten behandelen, hoeft definitief geen gedwongen chemokuur te ondergaan. Dat bepaalde het gerechtshof in Amsterdam vandaag in hoger beroep.

De vader van David probeerde via de rechter af te dwingen dat zijn zoontje zich zou laten behandelen. Maar David is heel duidelijk: "Ik heb er drie jaar over na kunnen denken en tot dit besluit ben ik gekomen", zegt hij in een interview met Hart van Nederland

Lees ook: Vader kankerpatiëntje (12) doet verhaal: "Als ik kijk naar de statistiek, is mijn keuze snel gemaakt"

De jongen heeft een hersentumor en heeft zonder behandeling vijftig procent kans op genezing. Bij een vervolgbehandeling bedraagt zijn overlevingskans 75 tot 80 procent. Hij heeft al eens chemotherapie ondergaan en ziet erg op tegen de bijwerkingen van een nieuwe kuur.

Lees ook: Rechter: Jongetje (12) hoeft geen chemokuur te ondergaan

Davids moeder staat achter de beslissing van haar zoon, maar zijn vader, die is gescheiden van zijn moeder, dus niet. Hij heeft ernstige twijfels bij de constatering die een psychiater deed dat zijn zoontje wilsbekwaam is. David vindt juist dat zieke kinderen zelf mogen beslissen. "Zieke kinderen kunnen goed nadenken over hun leven en ze kunnen nadenken over hoe ze zelf willen leven. En mijn keuze is geweest dat ik kwaliteit van leven wil houden", vertelt David.