Ga naar Content
Noord-Holland

Vader kankerpatiëntje (12) doet verhaal: "Als ik kijk naar de statistiek, is mijn keuze snel gemaakt"

13 mei 2017, 22.39 uur · Aangepast 13 mei 2017, 23.39 uur
Door: · Foto: Shutterstock

ALKMAAR De vader van de 12-jarige kankerpatiënt David deed gisteren zijn verhaal in het NRC. De rechtbank in Alkmaar bepaalde dat de zieke jongen, die zonder chemokuur van zijn hersentumor wil genezen, in zijn recht staat. Zijn vader wilde de behandeling alsnog afdwingen, maar dat mislukte.

De vader van David bekijkt de situatie zo: "Stel dat je kind uit een vliegtuig moet springen. En het krijgt de keuze uit twee parachutes. Eén parachute heeft 50 procent kans om open te gaan, de andere 75 tot 80 procent. Als ik kijk naar de statistiek, is mijn keuze snel gemaakt", zegt hij tegen het NRC.

Lees ook: Rechter: Jongetje (12) hoeft geen chemokuur te ondergaan

Omdat David opziet tegen de bijwerkingen van een chemokuur, maakte de jongen een andere keuze dan zijn vader. De rechter bepaalde dat dit mocht. Uit de dagvaarding blijkt dat medici hebben verklaard dat zijn kansen op genezing zonder verdere behandeling fiftyfifty zijn. Bij een vervolgbehandeling bedraagt zijn overlevingskans 75 tot 80 procent.

Alternatieve geneeswijzen
"Hij wil zeker nog niet dood en verwacht op basis van wat hij voelt in zijn lijf en de middelen die hij krijgt dat hij oud wordt", zegt de moeder van David tegen net NRC. De ouders zijn gescheiden. Zij vertrouwt op alternatieve geneeswijzen. "Zonder chemo met vaak blijvende schade, met een zo goed mogelijke kwaliteit van leven."

Via een rechtszaak tegen Stichting Jeugd- & Gezinsbeschermers, die toezicht heeft op het kind, wilde de vader een behandeling afdwingen. Een kinderpsychiater stelde vast dat de jongen honderd procent wilsbekwaam is. De vader vindt echter dat er discussie gevoerd moet worden over de wilsbekwaamheid van kinderen.

Lees ook: Rechter bepaalt of kankerpatiëntje (12) zelf mag beslissen over behandeling

"Liefst in de Tweede Kamer", zegt hij. "Ik moet er niet aan denken dat als David over twee jaar dood is dat mijn andere kinderen dan vragen: 'Pap, heb je er wel alles aan gedaan toen?' Dan wil ik met mijn hand op mijn hart kunnen zeggen: jongens, ik ben tot het eind gegaan. Een heel egoïstische instelling wellicht, maar so be it", aldus de vader.